Europa

Páginas: 10 (2320 palabras) Publicado: 11 de abril de 2015
La crisi econòmica a
l’Europa actual






Índex:

1.Crisi econòmica a Europa


2.Crisi econòmica a Espanya


3.Crisi econòmica a Grècia


4.Principals països i entitats afectats


5.Alemanya


6.Crisi de l’euro


7.Enllaços











1. Crisi econòmica a Europa

El Banc Central Europeu (BCE) va ser incapaç de preveure la crisi, va prendre les primeres mesures amb retard, i bàsicament haimposat mesures d'austeritat i contenció de la despesa pública, que en part han fet el crèdit escàs i han dificultat l'accés a finançament de consumidors i productors.

El fenomen es va expandir ràpidament per diversos països europeus, i alguns van patir greus efectes. Dinamarca va entrar en recessió (sis mesos consecutius de creixement econòmic negatiu) en el primer trimestre del 2008. En el segontrimestre del 2008, el conjunt de l'economia de l’Eurozona es va contraure en un 0,2%, encapçalada pels retrocessos en França (-0,3%) i Alemanya (-0,5%). Altres economies importants, com l'espanyola, van evitar la contracció (+ 0,1%) però només van créixer molt dèbilment en el mateix període, amb forts increments en la desocupació.

El 7 d'octubre de 2008, la reunió de l'ECOFIN, organisme delConsell Europeu compost pels ministres d'Economia i Hisenda dels Estats membres, així com pels ministres de Pressupost si es debaten qüestions pressupostàries, va decidir que tots els Estats membres proporcionessin, per un període inicial d'almenys un any, una protecció garantida als dipòsits personals per als particulars per una quantitat d'almenys 50.000 euros.

En la mateixa jornada, l'executiuespanyol va anunciar que elevava la garantia mínima dels dipòsits en bancs i caixes d'estalvi espanyoles des dels 20.000 euros actuals per titular i entitat a 100.000. També va anunciar la creació d'un fons amb càrrec al Tresor de 30.000 milions d'euros, ampliables a 50.000, per adquirir actius de màxima qualitat a les entitats financeres espanyoles per garantir el finançament d'empreses iciutadans.

Des de la II Guerra Mundial les economies desenvolupades no havien patit un col·lapse econòmic d'aquesta magnitud. Així, els països de l'OCDE experimenten el 2009 una caiguda del PIB del -3,6%, contraient la inversió empresarial en aquesta zona un 12,3% i el comerç mundial un 20%.

Les causes d'aquesta crisi enfonsen les seves arrels en l'especificitat del model de creixement experimentat perles economies desenvolupades durant les últimes dècades. En l'articulació d'aquest model van jugar un paper essencial les mesures desplegades pels governs i les empreses des de començaments dels anys vuitanta.


Fragment d’una notícia de “El Periódico”:
“Amb set anys de crisi a sobre, la zona euro amb prou feines s'ha separat uns pams del precipici, que ara revesteix la forma de molts anys mésd'estancament, el que amenaça amb perpetuar els alts nivells d'atur i deute que afligeixen a diverses economies, amb l'espanyola entre les més afectades. L'última anàlisi global de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), publicat aquest dimarts, no només torna a situar l’Eurozona com el principal contratemps per al creixement mundial, sinó que tampoc dubta a desenterrarun vell fantasma: el risc de deflació.

L'informe de tardor de l'OCDE, organisme que aglutina 34 països industrialitzats, reitera les previsions avançades amb motiu de l'última cimera del G-20, celebrada a mitjans de mes a Brisbane (Austràlia): un nou alentiment del creixement mundial -a penes per sobre del 3% aquest any, i per sota del 4% fins 2016-, motivada per la frenada a la zona euro i elJapó, que fins i tot torna a provar la fel d'una altra recessió. L'economia espanyola és de les poques que surt ben parada, amb una revisió a l'alça, encara que més tímida que l'avançada pel Govern espanyol (un creixement del 1,7% el 2015, enfront del 2% del pronòstic oficial). I amb taxes d'atur encara per sobre del 23% els dos propers anys.”
Vídeos recomanats:
-El Profesor Abadía y el "Ninja"...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Europa
  • europa
  • Europa
  • Europa
  • Europa
  • Europa
  • Europa
  • europa

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS