Evoluci Humana

Páginas: 14 (3328 palabras) Publicado: 18 de junio de 2015
L’Evolució Humana
La nostra espècie és única en molts aspectes, si la comparem amb les altres espècies que avui dia viuen sobre la Terra. No obstant això, com ésser viu pertanyent al regne dels metazous, ha sorgit a partir dels mateixos processos biològics i evolutius que la resta dels animals que avui podem veure, és a dir, segons el neodarwinisme, els canvis en el medi, les mutacions i laselecció natural van modelar a un conjunt de poblacions de primats que es van anar transformant fins a donar lloc a la cadena de homínids, de la qual nosaltres som l’última baula.

A partir de petits mamífers arborícoles representats pel petit  Purgatorius considerat com el primer Primat, que van sobreviure a la massiva extinció d’espècies del Juràssic, a la fi del  Mesozoic, sorgirà el grup nou delsPrimats, que s’estendrà pel Món i arribarà, encara no sabem molt bé com, fins a Amèrica del Sud. Seran animals fonamentalment  arborícoles i de dieta vegetariana.

A mitjans  del Cenozoic, fa uns 35 milions d’anys, es va a produir un canvi climàtic a Àfrica, una aridificació del clima, que va a donar lloc a una reculada de les selves – menys arbres-, que van a deixar pas a uns paisatges mésoberts, herbacis, amb arbres més petits disseminats pel territori, les sabanes. Davant la pèrdua de cobertura arbòria, els Primats es veuran obligats a baixar al sòl, per a desplaçar-se d’un arbre a un altre o per a buscar aliments, apareixent individus que es van a anar movent en el sòl cada vegada amb més facilitat mentre uns altres van a seguir lligats als arbres.

En baixar al sòl es va a produir uncanvi en l’alimentació, apareixent, d’una banda, individus que s’alimentaran d’arrels i llavors, aliments més durs que els faran desenvolupar una dentadura més potent, originant-se la línia evolutiva dels parantrops i els australopitecus, de cranis robusts per l’especialització alimentària.
D’altra banda sorgiran altres  homínids que començaran a menjar carn, tal vegada primer carronya i restesdeixades pels predadors, però després per caça directa i activa que donarà altra línia d’  homínids representat per Australopithecus africanus en primer lloc, i pel gènere  Homo, a continuació.
El problema dels  predadors hagué de ser molt important per als primats que baixaven al sòl, on eren més vulnerables, pel que la capacitat d’incorporar-se sobre les potes del darrere per a veure millor elseu entorn, i per tant per a veure venir als  predadors, hagué de ser una important característica que atorgaria una major supervivència als individus que ho fessin, sorgint el  bipedisme que, per l’estudi de les petjades de Laetoli de fa uns 3,5 milions d’anys, podem dir que ja ho presentava  Australopithecus  afarensis, encara vegetarià, i després d’ ell tots els altres  homínids.
El bipedisme vadonar, a més, la possibilitat de tenir les “mans” lliures per a poder manipular objectes, pals i pedres, adquirint llavors un enorme avantatge pel que fa a altres espècies competidores dels primers  homínids. La manipulació fa augmentar la grandària cerebral, ja que es requereix molta escorça motora i sensitiva, i això permetrà desenvolupar intel·ligència, emocions i capacitat de parlar icomunicar-se, al llarg d’un procés iniciat en Homo habilis, i que conclourà amb l’aparició de la nostra espècie, l’Homo  sapiens, que ha estat, en definitiva, l’espècie que ha acabat dominant el nostre planeta, i ha iniciat la seva expansió cap a altres planetes del nostre entorn.

L’inici. Els primats

La primera prova de l’existència de primats que es mouen pel sòl la tenim en el Aegyptopithecus, unaespècie de mico que podia caminar de quatre grapes en el sòl i que va viure en el que avui és Egipte fa uns 30 milions d’anys, quan estaven desapareixent les selves que fins a llavors havien cobert tota Àfrica.

En el període de fa entre 25 i 5 milions d’anys va a sorgir una nova línia evolutiva, la dels homínids, a partir d’un avantpassat comú al que s’ha anomenat Procònsol (Dryopithecus...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • TRABAJO DE A EVOLUCIÃ N HUMANA
  • EVOLUCI N HUMANA
  • EVOLUCIÓ HUMANA I HOMÍNIDS
  • Evoluci n del ser humano
  • Evoluci n de los Derechos Humanos
  • Evoluci n Humana
  • La Evoluci N Del Ser Humano
  • La evoluci n humana

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS