Explica en quina mesura el context sociopolític dels anys posteriors a la guerra civil fins als anys 70 condiciona la producció narrativa de l’època.

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 2 (301 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 10 de diciembre de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
TEMA 1
Explica en quina mesura el context sociopolític dels anys posteriors a la Guerra Civil
fins als anys 70 condiciona la producció narrativa de l’època.

El govern dels anysposteriors a la guerra civil, va ser un govern de caràcter feixista. Com és habitual en aquest tipus de govern, va haver molts tipus de repressions, no sols en allò referent alsideals polítics i religiosos, sinó també cap a les llengües autonòmiques. Es va prohibir, llavors, la publicació d’obres en llengües diferents del castellà. No obstant, no tota l’èpocade la post guerra va ser igual, sinó que la podríem dividir en tres etapes distintes.

La primera, des del començament de la dictadura fins a la victòria dels aliats a la segonaguerra mundial, va ser la més dura i repressiva. La majoria dels autors, van optar per l’opció de l’exili, la clandestinitat o l’abstinència de publicació. En tots aquests anys, noméses van publicar oficialment nou novel·les en català.

La segona, des de la victòria dels aliats, fins a la dècada dels seixanta, es passa de la clandestinitat a una postura deresistencialisme. Això va suposar un augment en la publicació d’obres. Alguns dels autors van sortir de l’abstinència i es van publicar, també, algunes obres que havien estat en laclandestinitat en els anys anteriors. Molts escriptors optaven per una novel·la realista i uns altres, en canvi, innovaven amb obres imaginatives o fantàstiques.

Per acabar, a ladècada dels seixanta, hi va haver una mena d’alliberació degut a la influència que va suposar l’obertura cap a una internacionalització del país. Encara que continuava la censura,s’entregaven premis, havien revistes en català i se creaven noves editorials que publicaven obres en català. A més, molts dels autors que van optar per l’exili, van tornar al nostre país.
tracking img