Feina d'educar

Páginas: 11 (2642 palabras) Publicado: 18 de diciembre de 2013
RESUM BREU DE L’OBRA
Josep M. Puig Rovira fa una recerca d’un curs escolar en una escola de primària . Observa i descriu com una mestra (Maria) de quart de primària educa en valors en l'aula. Barreja descripció i reflexió.
Mostra com l’educació moral s’aprèn en el dia a dia d’una classe, com la mestra contribueix a desenvolupar la intel•ligència moral. Mostra el treball creatiu delprofessorat per transmetre valors i els ensenya a conviure amb les normes de forma positiva. Aprofita les rutines per dialogar, reflexionar i els ensenya a ser crítics i a viure amb democràcia.
Maria, la mestre, durant el llarg del curs amb els seus alumnes , mitjançant diferents formes de treballar, ensenya els valor com per exemple, la responsabilitat, la cooperació , autoreconeixement i reconèixer elsaltres, empatia...

DESENVOLUPAR TRES TEMES QUE CONSIDERIS RELLEVANTS A NIVELL PEDAGÒGICS
A partir dels continguts del llibre, considero que els temes més rellevants són: la transmissió de valors, les relacions alumnes- mestre i la metodologia empleada.
• La transmissió de valors
La tasca educativa és més que impartir coneixements i en la classe d'ètica. L’educació moral es realitza cadadia, llançant missatges de valors per modificar una conducta, mitjançant la reflexió, el diàlegs i rutines. Els valors s’aprenen gràcies als diàlegs i a la convivència quotidiana. S'aprenen valors vivint-los.
Són molts el missatges de valors transmesos com la seguretat, la responsabilitat, l’autocontrol, respecte, autonomia, creativitat, democràcia, participació, autoevaluació, sinceritat,tolerància, llibertat, disponibilitat, el valor de la lectura, dialogar per resoldre conflictes,... Els valors destacats són la responsabilitat i el respecte.
El llibre està ple d’exemples:
-"Les coses no valen pel preu que pago per elles sinó pel esforç per aconseguir-ho".
-"El material comú cal usar-ho amb cura per no malmetre".
-Temes ecològics: "Les bosses netes es poden aprofitar".
-"Els nensi nenes són iguals i han de estudiar junts".
-La mestra els motiva per l'autocontrol personal i tenir ordre i ser responsable del material escolar.
-Companyerisme: "Heu d'ajudar als companys i treballar junts".
-"Els bons amics per jugar a vegades no ho són per treballar".
-Afavoreix l'acompliment de normes de l’aula i l’escola: "escoltar als companys, parlar demanant la paraula,..." "Norespectar una norma està malament i molesta als altres".
-"Cada persona és diferent i té uns sentiments i una manera de pensar que es té que respectar".
-Pertanya a una comunitat democràtica ho trobem al contribuir a triar la mascota del grup, amb els treball en grup, les assemblees, festes d'aniversari,...
-Transmet el valor de la lectura i la importància a llegir a qualsevol edat. Implantal'hàbit de la lectura amb la revista de Cavall Fort que és el nom que els alumnes han escollit com a mascota.
-Amb l'activitat del dibuix els ajuda a resoldre el problema de comprensió, de precisió i de netedat.
-Les assemblees són un instrument per educar del civisme i de democràcia. Són instruments per educar virtuts de caire personal (com ara l'autonomia, el esperit crític, la responsabilitat il'autoregulació). També valors col•lectius ( cooperació, solidaritat, esperit de grup, comunitat i tolerància). Així com valors procedimentals (diàleg, disposició a resoldre conflictes i acords d'accions conjuntes. Bon exemple són les assemblees setmanals amb temes diversos com problemes de relació o l'organització de les festes habituals de l'any.
-El tenir càrrecs fa que vagin adquirint lapertinença a una comunitat, treball en equip i a la responsabilitat.
-La constància s'adquireix fent els deures.
-El respecte de les normes i fer els deures proporciona responsabilitat. Organitzar els fulls de treball i les carpetes incrementa la capacitació d'autoregulació personal.
-Les festes són en si mateixes l'expressió de valors de col•laboració,de reunió i de joia. Crea sentiments de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Feina d'educar
  • Feina VOLEIBOL
  • Sein Fein
  • HOLA A LOS FEINOS
  • Feina de educar
  • Descripció De La Feina
  • Feina
  • canals de recerca de feina

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS