Filo

Páginas: 20 (4956 palabras) Publicado: 22 de mayo de 2012
EXAMEN TRIMESTRAL Filosofia
Primers trimesrals. EL NAIXEMENT DE LA FILOSOFIA- Parteix de la necessitat del saber.- Neix a Grècia durant, al segle VII a.C.- El primer gran filósof és Sócrates.INDEX DEL TEMA:1. Naixement de la filosofia occidental.2. Pas del pensament mític al pensament lógic.3. Els pensadors presocràtics.4. El cas d'Heràclit d'Efes i Parmènides.1. Naixement de lafilosofia Occidental El coneixement aporta comtrol i seguretat devan les coses. De fet les primeres respostes per tal d'explicar l'origen del món i donar sentit a tot el que existeix són els MITES.
MITE: Relat que explica l'origen del mon i els fenomens que s'hi produeixen de manera imaginativa i acrítica. Hi apareixen: coses sobrenaturals, permeten la justificació, creençes, reprodueixen la ideologíade la societat que els crea, acostumen a tenir caràcter sagrat amb una veritat que no es pot posar en dubte.Busquen el control en el coneixament ja que els i aporta seguretat devan les coses. Cinc Característiques : 1- IMAGINATIUS I ÀCRITICS 2- APAREIXEN ÈSSERS SOBRENATURALS 3- JUSTIFICA AMB VALORS I CREENÇES 4- REPRODUEIX L'IDEOLOGÍA DE LA SOCIETAT 5- CARÀCTER SAGRATExemples: Creació deRoma (Rèmul i Rem) Expulsió del paradís El Déu Thor CONEIXAMENT – CONTROL - SEGURETAT *Tots els mites de la tradició grega es troben a les obres de:-HESÍODE Auror de : 1 Teogonia (Explica l'origen i parentius dels Déus) 2 Els treballadors i els dies (Explica la història del món des dels origens fins l'edad de ferro)-HOMER Autor de : 1 Odissea (Viatge d'Ulisses cap a Ítaca després de Troya) 2La Ilíada ( Part de la guerra de Troya) Fiabilitat dels mites -No podem dir que els mites siguin falsos sinó que expliquen, interpreten la verirtat de manera comprensible i fàcil per la gent de l'època. · Les obres d'Homer no són purament imaginació ja que la història està adaptada a l'epoca de viatges, comerços, guerres i de victóries ètiques. · Tampoc podem dir que l'història de Adam i Evasigui fàcil ja que la sensació de curiositat i desafiament cap a Déu no ens ha d'extranyar. Ja que pensen per si mateixos, coneixen, experimenten.. etc.2. Pas del pensament mític al lógic- Pas del mite al logos. La filosofia és una doctrina amb la que els humans intenten buscar respostes a qüestions que ens han interessat durant milers d'anys. L'objectiu és el mateix qque en altre disciplines perócanvia la manera en com es proposa aconseguir aquest objectiu. Filosofia és contrari a la mítologia. Ja que utilitza la lógica i per tant seràn respostes amb un enfocament diferent. Una no serà mes certa que l'altre simplement són punts de vista diferents. PAS DEL MITE AL LOGOS- Occident :Grècia S.VII i VIIIa.C. Canvi en la manera d'entendre i donar sentit al món.Passen de buscar explicacionsbasades en la fé i començen a buscar a trabés de la lógica, la raó i l'observació.

Aquest canvi és produeix a Jónia (Enmig del mar Egeu) a finals del segle VI a.C. Grècia estava dividida en : G. Continental/ Illes greges/ Magna Grècia-> R.Jónia.A Jónia es va començar a produir un trencament amb les idees establertes fins al moment.MAPA DE LA JÓNIA:Per què a Jònia?Les grans ciutats erencentres de grans imperis i s'ocupaven de mantenir l'orde de l'imperi enlloc de pensar en noves idees. A Jònia, tot son illes petites i sense cap estructura organitzada, per tant, la lliure investigació es va fer possible. Motius geogràfics: Zona marítima Zona oberta al comerç; ports comercials + intercanvi cultural. Zona oberta entre tres grans continents : Europa/Àsia/Àfrica. Motius polítics: Nohi havia un poder fort i centralitzat (Zona d'illes per tant dispersió que afaboreix la diversitat). S'evita l'uniformisme d'una societat mentalment tancada i políticament estable. Motius culturals: Diversitat cultural Obertura mental (i económica) cap a noves tradicions i experiencies.Per tant va ser a Jónia on van començar a sorgir les idees de buscar explicacions més enllà dels Déus,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • FILO
  • filo
  • FILO UNO
  • filo
  • Filos
  • filo
  • Filo
  • Filos

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS