filosofia comentario de texto

Páginas: 6 (1378 palabras) Publicado: 6 de noviembre de 2013
ELS ORÍGENS DEL PENSAMENT PITAGÒRIC

1. ANÀLISI DEL CONTINGUT
Abans de dir les idees del text, explicaré breument els tres conceptes bàsics:
El número es el concepte que sorgeix del resultat de comptar les coses que formen un conjunt.

La música és l’art que es manifesta en l’estructura dels sons i els silencis en el temps. És l’art de la manipulació i de la combinació dels sons, produïtsper veus humanes o per instruments, per cercar la bellesa o l’expressió d’emocions.

L’Univers és la totalitat del continu espai-temps en què es troba la humanitat. És l’objecte d’estudi de la cosmologia, que es basa en la física i l’astronomia, tot i que alguns temes d’estudi voregen la metafísica.

Els pitagòrics van ser els primers que van impulsar la ciència de les matemàtiques. Ellscreien que els números eren els principis de totes les coses per les raons següents: perquè els números són anteriors als éssers de la natura, perquè en els números semblava haver-hi més semblances que en el foc, la terra, l’aigua pel que fa a l’experiència dels éssers i de les coses que estan en formació, perquè en els números veien les combinacions i explicacions de la música i els fenòmensmusicals.
Segons els pitagòrics la natura es podia reduir als números, i l’univers astronòmic era una combinació harmònica.
En l’estudi i l’explicació de la realitat, els pitagòrics seguien un ordre que els regia en tot l’univers, després de reunir-les les aplicaven, i si els fallava quelcom s’hi aplicaven amb totes les seves forces per aconseguir-ho.
Per tal de justificar sempre la validesa de laseva teoria, els pitagòrics van decidir que els cossos que estan en moviment en el cel astronòmic, havien de ser deu ( ja que és el número perfecte), però en trobar-se que només s’hi podien veure nou, van imaginar-ne un de desè que seria .


2. CONTEXT IMMEDIAT DELS TEXT
L’època de Pitàgores es situa al segle VI a.C. Coincidint amb el gran matemàtic Tales, i el seu deixeble Anaximandre. Mentres,la illa Jònica i Àsia Menor era ocupada per els components de l’escola de Milet.
Els grecs tenien un pensament crític sobre les explicacions dels filòsofs.

La primer grup era el dels components de l’Escola de Milet: per Tales de Milet l’arkhé és l’aigua/humitat, perquè la vida va lligada absolutament a l’aigua. Anaximadre deia que era l’apeiron. Per Anaxímenes deia que era l’aire. Defensaque sense l’aigua pots estar pocs dies, però sense l’aire pots estar pocs minuts.
El segon grup eren els pitagòrics. Per a ells l’arkhé han de ser els números. Creuen que la natura té harmonia.
El tercer grup eren els pluralistes: Empèdocles deia que el principi de tot eren els quatre elements (aigua, aire, terra i foc), Anaxàgores deia que era l’ intel·ligència, i per últim Demòcrit defensavaque tot provenia dels àtoms.
Heràclit i Parmènides. Heràclit deia que el principi era el cosmos, i Parmènides, deia que era l’immòbil.


3. MIRANT MÉS ENLLÀ DEL TEXT
L’objectiu dels pitagòrics era explicar la realitat a través dels números; de les matemàtiques. Volien explicar que les matemàtiques tenien solució per a tot. En aquell temps, aquest lloc l’ocupava la ciència, i d’alguna maneravolia igualar-la. La ciència, sí tenia solucions i cures per a tot.


4. OPINIÓ PERSONAL
Pitàgores va ser un gran filòsof i un gran matemàtic. Va defensar molt bé a la seva escola ‘’escola pitagòrica’’, però no estic d’acord amb el que defensava. No crec que les matemàtiques fossin el principi; l’arkhé.
Això no treu que les matemàtiques no siguin important, al contrari, crec que lesmatemàtiques són una eina bàsica, però no són el principi.
ENVIAT:
(amb alguns canvis)
ELS ORÍGENS DEL PENSAMENT PITAGÒRIC
1. ANÀLISI DEL CONTINGUT
Abans de dir les idees del text, explicaré breument els tres conceptes bàsics:
El número es el concepte que sorgeix del resultat de comptar les coses que formen un conjunt.
La música és l’art que es manifesta en l’estructura dels sons i els...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comentario de texto libro ¿qué es filosofia?
  • Comentari Text Filosofia
  • Comentario Texto Filosofía
  • Comentario de texto filosofia ´kant
  • comentario de texto filosofía
  • CÓMO HACER LOS COMENTARIOS DE TEXTOS EN FILOSOFÍA
  • Cómo Hacer Comentario Texto Filosofía (C.Valenciana)
  • Comentari de text de nietzsche

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS