Filosofia Escolastica

Páginas: 7 (1517 palabras) Publicado: 13 de febrero de 2013
FILOSOFIA ESCOLÀSTICA
EL NOM DE LA ROSA

QÜESTIONARI

1. Quin és el llibre que serveix d’arma homicida? De què tracta? Per què es considera un llibre prohibit?

El llibre que serveix d’arma homicida és el Segon llibre de Poètica d’Aristòteles, és un llibre de comèdia que se’n en burla dels defectes de la gent, ells pensaven que se’n en reien de la gent que es va enverinar amb el llibre.Per això els consideraven prohibits, ja que el riure porta a la por i al despreci cap a Déu i a l’infern, i no hi hauria una idealització tan gran de la fe, és a dir, que la gent no creuria en Déu.

2. Quina posició adopta Guillem de Baskerville davant el conflicte entre l’autoritat de l’església i l’autoritat de la raó? Com es veu reflectida en la pel·lícula?

Guillem de Baskervilledavant el conflicte entre l’autoritat i la raó, es basa en les proves que podem percebre pels sentits , per les proves sensibles, en canvi els de l’autoritat de l’església es basen en suposicions teològiques. Bernat Gui creu que els assassinats del monestir havien sigut obra del Diable.

Duran el conflicte, Guillem de Baskerville alhora de testimoniar els assassinats es nega a creure el quepensaven els representants del Papa i ho justifica amb les proves que havia cercat en les seves investigacions duran la seva estància al monestir.

3. Quina discussió es produeix a l’abadia benedictina, entre els representants del diferents ordres religiosos?

Els dominics i els franciscans discutien per la pobresa que hi havia, l’església rica i poderosa controlava molt bona part de l’economiad’aquella època, ja que pressionaven molt a la classe baixa amb els impostos.

Els franciscans reclamaven a favor de la classe baixa i l’església més pobra, però els dominics negaven els arguments i no canviaren res. L’església rica no els interessava que l’església catòlica més pobre es plantegés si haurien de ser pobres o no, per aquesta raó donaven arguments en contra de les peticions delsfranciscans.

4. Quin és el pensament de l’inquisidor Bernat Gui respecte els heretges?

L’inquisidor Bernat Gui creia que els heretges eren els culpables dels crims ja que segons ell, invocaven al Diable. Els heretges condemnats a mort, Bernat Gui els culpable de bruixeria.

5. Quin tipus de raonament fa Guillem de Baskerville per resoldre el misteri de l’abadia?

Guillem d’Occam faun raonament basant-se en el nominalisme, ja que fa una crítica a l’escola escolàstica al dir que els assassinats s’han comés no per obra del Diable o per suposicions universals, sinó per les proves que ha esbrinat, és a dir, coses sensibles, concretes i individuals que ens donen detalls i coneixement sobre els assassinats. Defensa que s’han de basar en les proves perquè puguin demostrar els fetsempíricament no amb teories i suposicions.

6. Què volen dir les paraules finals d’Adso quan veu la noia?

Adso diu “No he sabut mai el nom d’ella, però segueixo pensant en ella cada dia”

Amb aquestes paraules el personatge fa una clara referència a les discussions sobre els universals, en concret en la posició nominalista, ja que diu que mai sabrà el nom, referint-se a les idees, alsuniversals i acaba la frase dient que segueix pensant en ella. És a dir que, a base de l’experiència de veure la noia en el moment què està amb ella la pot tenir present cada dia i sap que ha tingut una existència.

Indirectament diu que els universals únicament són noms i que les coses sensibles permeten que les coneguem i les mantinguem en el record, en canvi els noms que serveixen perdenominar aquestes coses concretes potser no les coneguem o se’ns oblidin i deixin d’existir.

DISSERTACIÓ FILOSÒFICA

Relaciona la pel·lícula i la filosofia medieval representada per Sant Agustí, Guillem d’Occam i Sant Tomàs d’Aquino.

Els missatges que transmet la pel·lícula es poden relacionar amb la filosofia medieval ja que mostra un clar paral·lelisme durant les discussions filosòfiques...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • la escolastica en la filosofia
  • Filosofia escolastica
  • La filosofía escolástica
  • Filosofia Escolastica y las cuestiones eonomicas
  • Filosofia patristica y escolastica
  • Filosofía Etapas De La Escolastica
  • Filosofía Escolástica
  • Filosofia Escolastica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS