formacio de mots

Páginas: 3 (719 palabras) Publicado: 6 de diciembre de 2014
Escoles Freta Llengua catalana
1. LA DERIVACIÓ
LA FORMACIÓ DE MOTS
Un dels mecanismes més productius per a crear mots és la derivació. La derivació es defineix com el procés d'obtenció de termesnous d'una mateixa família semàntica a partir del lexema afegint-hi els anomenats morfemes derivatius o afixos. Aquests formen una sèrie tancada i no es poden utilitzar aïlladament. A diferència delsmorfemes flexius, que aporten al lexema significacions gramaticals (gènere, nombre, persona, temps...), els morfemes derivatius modifiquen el significat de l'arrel. Per aquest motiu, les paraules d'unafamília que tenen diferents morfemes flexius apareixen en una sola entrada en el diccionari (lleig, lletja, lletjos, lletges), i els mots de la mateixa família que tenen morfemes derivatius solentenir entrades independents en el diccionari (envellir, vellesa...). Aquest recurs només afecta els substantius, els adjectius, els verbs i els adverbis; la resta de categories gramaticals no admetenl'afixació de morfemes derivatius.
Es para de mot lexicalitzat quan en una paraula ja no s'hi reconeix el procés de la derivació, és a dir, quan aquesta paraula s'interpreta com una unitat lèxica amb unsignificat propi (bombeta).
1.1 Els afixos
Els afixos, que s'afegeixen al lexema per a formar paraules derivades, poden ser de diversos tipus:
-prefixos: van davant del lexema (enverinar).-infixos: van situats entre el lexema i el sufix (peixater).
-sufixos: van darrere del lexema (finestreta).
1.1.1 Els sufixos
Són els més nombrosos i tenen com a característica principal que sempre sóntònics; per tant, desplacen l'accent al lexema. També poden fer variar de categoria gramatical el mot originari. Així, d'un nom en podem derivar un adjectiu o un verb (pedra, pedrós, pedregar). D'altrabanda, els sufixos sempre modifiquen en diferent grau la significació del mot primitiu.
Exemples:
-Els sufixos -et, -eta, -ol, -ola, -ó, -ona, etc. intervenen en la formació de diminutius...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Las mots
  • Mots de liason
  • Mots.
  • Mots
  • Mots
  • Mots
  • Formacio fisica
  • Temario formacio

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS