Formulacion

Páginas: 5 (1103 palabras) Publicado: 27 de octubre de 2012
Formulació inorgànica
Oxoàcids i oxosals

7 OXOÀCIDS Un oxoàcid és un compost de fórmula general HxEOy on H és l'hidrogen, O l'oxigen i E un element no metàl·lic amb estat d'oxidació positiu o un metall de transició amb estat d'oxidació elevat, x, i y, són els nombres que indiquen les proporcions dels àtoms respectius en el compost. Són àcids perquè contenen àtoms d'hidrogen que podendesprendre's amb certa facilitat. En diem oxoàcids perquè, a diferència dels hidràcids, contenen àtoms d'oxigen a la molècula. 7.1 Oxoàcids més simples La fórmula de l'oxoàcid es pot obtenir addicionant una molècula d'aigua a l'òxid de l'element no metàl·lic amb el mateix estat d'oxidació. Per anomenar-los es fa servir la nomenclatura tradicional, ja que resulta més senzilla. El nom que rep l'àcid és elmateix que el de l'òxid de procedència, substituint el mot òxid per àcid . Si l'element E té només un estat d'oxidació, el nom de l'àcid acaba sempre en -ic.

1

Exemple: Com es formula l'àcid sulfúric ? Primer s'escriu el triòxid de sofre, SO3, (el sofre utilitza l'estat d'oxidació més gran) i desprès s'addiciona una molècula d'H2O, el resultat és: H2SO4. En aquest cas la fórmula ja és lamés simplificada. Per anomenar l'oxoàcid quan ens donen la fórmula hem de començar per identificarlo. Un compost constituït per hidrogen, oxigen i un element característic (normalment no metàl·lic), en principi podem pensar que és un oxoàcid. Ara bé, els hidròxids, també contenen hidrogen, oxigen i un element característic. Per poder distingir si és un hidròxid o un àcid oxoàcid, primer perquèl'element característic d'un hidròxid només pot ser un metall i amb estat d'oxidació baix. Segon, per l'ordre de col·locació dels elements a la fórmula. L'àcid manté l'ordre HxEOz, mentre que l'hidròxid és Mx (OH)y i manté l'agrupació (OH). En un hidròxid la part negativa del compost és la formada pel grup hidròxid (OH - ) i la part positiva pel catió metàl·lic. En un oxoàcid, la part positiva és la quecorrespon a l'ió hidrogen (H+) i la part negativa a l'agrupació formada per l'element no metàl·lic i l'oxigen. A continuació cal saber l'estat d'oxidació de l'element no metàl·lic. S'ha de tenir present que en els oxoàcids que hem vist fins ara, l'oxigen presenta estat d'oxidació −2 i l'hidrogen +1. L'estat d'oxidació de l'element E serà el que li pertoqui per tal que el compost siguielèctricament neutre.
2

Exemples: Com s'anomenen els compostos Mn(OH)2, HMnO4 i H2SO4? Mn(OH)2: és l'hidròxid de manganès (II), ja que el metall té un estat d'oxidació baix (2+) i l'ordre de col·locació dels àtoms en la fórmula correspon a la de l'hidròxid. HMnO4: és l'àcid permangànic, ja que el metall (element característic) té l'estat d'oxidació alt (+7) i l'ordre de col·locació dels àtoms en lafórmula correspon a la de l'àcid. Per saber aquest estat d'oxidació fem el següent: 4 àtoms d'oxigen (−2) en total dóna una càrrega de −8, 1 àtom d'hidrogen (+1) en total dóna una càrrega +1, aleshores (−8) + (+1) és igual a −7 i perquè la molècula sigui neutre el manganès ha de tenir un estat d'oxidació de +7. H2SO4: és l'acid sulfúric, ja que l'element característic és el sofre i actua amb estatd'oxidació 6+. 4 · (−2) + 2 · (+1) = −6 Oxoàcids de crom i manganès El crom i el manganès tenen estats d'oxidació molt elevats. De fet, quan el crom té estats d'oxidació +2 i +3 i el manganès +2 i +4, es comporten com elements metàl·lics, mentre que quan presenten estats d'oxidació +6 i +7, respectivament, ho fan com a no metalls.
3

7.2 Oxoàcids polihidratats Alguns no metalls poden formar àcidsque es distingeixen dels anteriors pel seu contingut d'aigua, però que mantenen el mateix estat d'oxidació. El que conté menys quantitat d'aigua s'anomena amb el prefix meta-, mentre que el que n'ha addicionat més s'anomena amb l'ajut del prefix orto-. Exemples: HPO3: àcid metafosfòric H3PO4: àcid ortofosfòric (àcid fosfòric) 7.3 Oxoàcids polihidratats Els isopoliàcids són els compostos...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Formulacion
  • Formulacion
  • formulacion
  • formulación
  • formulacion
  • Formulacion
  • Formulacion
  • formulacion

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS