Franquisme

Páginas: 8 (1872 palabras) Publicado: 17 de mayo de 2012
1.Un règim dictatorial

El franquisme va ser una dictadura antidemocràtica en la qual tots els poders residien en la persona de Francisco Franco.

1.1.Les característiques del franquisme

El franquisme va esdevenir com un autoritarisme extrem inspirat en el model feixista italià i el nazisme alemany on tots els poders estaven representats en una única persona, Francisco Franco que va seranomenat a títol de Caudillo.

L'Estat era unitarista i centralista, el qual va fomentar l'espanyolització de tots aquells territoris del país amb una llengua i cultura pròpies i va fer una dura repressió a l'oposició. A més d'això els mitjans de comunicació van ser sotmesos a una censura prèvia de tot el que es volia publicar.

1.2.Els pilars del règim

Al règim franquista hi havia tresgrans pilars institucionals:

L'exèrcit, atès que la majoria dels ministres i governadors civils eren militars.

El partit únic, Falange Española Tradicionalista y de las JONS, que va crear algunes organitzacions de masses com el Frente de Juventudes, la Sección Femenina, el Sindicato Español Universitario (SEU) i la Central Nacional Sindicalista (CNS).

L'Església Catòlica, ja que l'Estat esdefinia com un Estat confessional catòlic. Aquesta, tenia un control total del sistema educatiu i un finançament públic abundant.

1.3.Els suports socials

La dictadura va tenir el suport de les elits econòmiques i socials i els propietaris agrícoles. La majoria de persones pertanyents a les classes mitjanes havien adoptat un estat de passivitat i apolítica. Però, els grans opositors del règimvan ser els treballadors, que van fer les primeres mobilitzacions.

1.5.Les “famílies” del règim

El Movimiento Nacional era una organització totalitària que pretenia ser l'única via de participació en la vida política espanyola.

Al principi del règim, el franquisme estava basat en el nacionalsocialisme (nazisme), ja que semblava que Alemanya podia guanyar la II Guerra Mundial, però desprésde la derrota de les potències de l'Eix al 1945, va obligar a la dictadura franquista a convertir al règim en una “democràcia orgànica”, és a dir, al nacionalcatolicisme, on l'Opus Dei va ser protagonista dels canvis econòmics.

2.Una repressió institucionalitzada

2.1.Els instruments de la repressió
El franquisme tenia com a objectiu destituir o sotmetre tots aquells que mostraven la sevaoposició al règim i per això es va institucionalitzar la repressió i per dur-la a terme va crear el següent:

Llei de responsabilitats polítiques (1939): depuració de les persones que havien col·laborat amb la República.

Llei de repressió del comunisme i de la maçoneria (1940): es portava a terme els tràmits del procés d'expedient als acusats de defensar idees contràries a la religió, lapàtria i les seves institucions fonamentals.

Tribunal d'Ordre Públic (1963): jurisdicció civil especial per a delictes polítics.

A causa d'aquesta repressió es va empresonar a part de la població, la qual per falta d'espai, van haver de habilitar camps de concentració on una bona part d'ells, estaven sotmesos a treballs forçats.

2.2.Confiscació de béns i depuracions

A més sotmetre odestituir als contraris al règim, també va dur a terme un gran procés de confiscació i espoliació del patrimonis que passaven a mans de les institucions del règim. A part d'això, el franquisme va expulsar a tots els funcionaris que estaven a favor de la República i també els treballadors d'empreses privades contraris al règim.

2.3.La política franquista envers Catalunya

Es van prohibir lesmanifestacions lingüístiques i culturals no castellanes que fossin d'actituds nacionalistes, com es el cas de Catalunya, on es va prohibir l'ús del català i es va imposar l'ús del castellà com a llengua oficial i de cultura. A més, Francisco Franco va signar un decret on abolia l'Estatut de Catalunya i posava fi a l'autogovern del territori català.

3.Relacions internacionals i evolució del règim...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Franquismo
  • Franquismo
  • Franquismo
  • Franquismo
  • El Franquismo
  • Franquismo
  • Franquismo
  • Franquismo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS