Franquismo

Páginas: 22 (5305 palabras) Publicado: 7 de mayo de 2012
Le franquisme en Espagne

Fou una dictadura del General Francisco Franco. Ningú en tot la historia del país va tindre tant de poder com ell amb trenta-cinc anys de dictadura (1939-1975).
Les caractéristiques du franquisme

Franco processà el nacionalisme espanyol de signe agressiu i excloent les autonomies. Foren també molt importants les actituds cap a l’exèrcit com la jerarquia, ladisciplina i l’ordre, imposats també a la societat civil com a valors del país. L’Església espanyola va ocupar un lloc molt important en l’Estat. Franco era, doncs, el cap d’Estat car havia sigut “escollit per Déu per salvar la Pàtria”. El franquisme i el catolicisme van anar sempre junts durant la dictadura com a nacional catolicisme. El nacionalisme que exercí Franco es basava en la interpretacióheroica de l’historia d’Espanya amb l’objectiu de retornar el l’esplendor d’un nou imperi espanyol puix que ara per ara ja no ho era per la política precedent al règim. A més, calia recuperar als reis catòlics, l’imperi dels austríacs, el descobriment d’Amèrica, el Cid Campeador o el setge de Numancia perquè eren la base d’un gran imperi. ara ja no existia aquest imperi per les idees foranies nopròpies del país com la il·lustració, el liberalisme o la democràcia que havien allunyat a Espanya del seu principal objectiu: retornar a ser un gran imperi.
Paral·lelament els jueus, maçons, anarquistes, socialistes, comunistes i liberals foren considerats per Franco com a enemics del país el qual valorava negativament la democràcia, la separació de poders, el liberalisme i creia en la unitat, laautoritat i la jerarquia del país.
Per lo tant, el General creia que Espanya necessitava a algú per conduir pel bon camí el país i allunyar-lo de tots aquests perills. Es va autoanomenar, doncs, Caudillo. Tots aquests aspectes foren el motiu per mantenir-se en el poder.
Els trets més característics del règim foren els següents:
* Fou una dictadura personal concentrant tots els poders: capd’Estat, cap de Govern, Generalíssim de tots els exèrcits, cap nacional del partit i màxima instància judicial.
* L’Estat es caracteritzava per la submissió al Caudillo.
* Implantació del totalitarisme inspirat en el model feixista alemany i sobretot en l’italià, és a dir, en un règim no democràtic.
* Concepció unitària i centralitzada de l’Estat fomentant l’espanyolització.
* Creaciódel partit únic impedint mitjançant lleis qualsevol pluralisme polític.
* Imposició de la divisió permanent del país entre vencedors i vençuts durant la Guerra Civil amb una repressió constant i severament plantejada.
* Anulació, rebuig i negació de llibertats bàsiques com el dret d’expressió, d’unió i d’associació.
* Control dels mitjans de comunicació aplicant una dura censura sentutilitzats com a medi de propaganda de la dictadura.
* Retòrica anticapitalista i anticlassista.
* Organització dels moviments de masses acompanyats d’una litúrgia pròpia per exaltar la imatge del dictador.
Els pilars més importants del règim foren els tres següents:
* L’EXÈRCIT Els militars foren els que donaven el major suport al Caudillo. Ocuparen càrrecs polítics, burocràtics idiplomàtics així com la militarització dels tribunals.
* L’ESGLÉSIA CATÒLICA Ja durant la Guerra Civil, l’Església es va col·locar en el bàndol dels nacionals catalogant-la de creuada contra els infidels. Per tant, el règim donà suport a l’Església i viceversa, sent l’Estat qui controlava la implantació de valors socials catòlics en l’educació. Tot culminà amb el concordat de la Santa Seu de1953 concedint importants acreditacions de l’Església a Franco. Aquestes concessions van consistir, per exemple, en la possibilitat de que Franco podés elaborar llistes de bisbes per a seus episcopals. No només serien enviades al Sant pare, si no que també Franco tenia el poder d’escollir tres candidats d’una llista de sis elaborada pel propi Sant pare.
* PARTIT ÚNIC L’únic partit legal...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Franquismo
  • Franquismo
  • Franquismo
  • Franquismo
  • El Franquismo
  • Franquismo
  • Franquismo
  • Franquismo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS