GEN TICA VARIABILITAT

Páginas: 8 (1896 palabras) Publicado: 8 de mayo de 2015
GENÈTICA:
VARIABILITAT I CARÀCTERS BIOLÒGICS

Saps per què ens assemblem als nostres pares?

Sabries explicar què s'entén per ADN, cromosoma i gen?

Darwin, en la seva teoria de l'evolució, ha exposat que la contínua competència entre les espècies pels recursos del mitjà és la que selecciona les seves característiques.
No obstant això, aquest mecanisme per explicar la selecció natural noconvencia a gairebé ningú, ni tan sols Darwin estava plenament satisfet amb la seva explicació.
Ell suposava que en éssers vius amb reproducció sexual, els caràcters es barrejaven en els fills, la qual cosa homogenizaba les poblacions acabant a la llarga amb la seva diversitat, i sense aquesta no podria existir la selecció natural de Darwin. És a dir, suposava que es tractava d'herència barrejada, peròaquesta suposició era errònia.
Avui dia ho sabem gràcies a un monjo agustí, Gregor J. Mendel (1822-1884) que va demostrar que “les unitats de l'herència determinants dels caràcters no es barregen, és a dir, no perden la seva individualitat”

Els caràcters biològics poden classificar-se en:
caràcters quantitatius, quan es refereixen a característiques amb un ampli ventall de possibilitats coml’alçada i el pes
-caràcters qualitatius que fan referència a un tret representat per poques variants clarament diferenciables, com per exemple el grup sanguini que pot ser A, B, AB o O..
Alguns d’aquests caràcters són adquirits al llarg de la vida i no són transmesos a la descendència. Per exemple si anem cada dia al gimnàs tindrem la musculatura ben desenvolupada.
D’altres caràcters són hereditaris i estransmeten de pares a fills, com per
exemple, el color dels ulls, el color dels cabells o el grup sanguini.
Aquests caràcters hereditaris sovint també estan influenciats per factors
ambientals. Això fa que dues persones amb una mateixa base hereditària però hàbits diferents poden presentar aparences diferents. Per exemple, dues
persones amb una mateixa pigmentació de la pell, però que un tél’hàbit de
prendre el Sol i l’altre no tindran diferent aspecte.

Avui dia sabem que la informació sobre els caràcters hereditaris es troba en el nucli de les cèl·lules. Quan, en la reproducció sexual, els gàmetes
(espermatozou i òvul en animals) s’uneixen, es forma una cèl·lula anomenada
zigot.
Per a cada caràcter biològic portem dues informacions a les nostres cèl·lules, una provinent del nostre pare iuna de la nostra mare. El zigot, amb informació hereditària provinent dels dos progenitors,comença a dividir-se, formant l’embrió, nom que rep l’organisme fins que adquireix l’estructura característica de l’adult.

ELS CROMOSOMES I ELS GENS
Podríem dir que el material genètic és com un gran manual d’instruccions on hi ha recollida tant la informació de com s’ha de construir l’organisme, com lainformació sobre les funcions que han de dur a terme totes les cèl·lules al llarg de la seva vida.
Les cèl·lules estan formades per diferents tipus de molècules: les proteïnes, els lípids, els glúcids, l’aigua ... El material genètic és format per un altre tipus de molècules: l’’ADN.
L’ADN, LA CROMATINA I ELS CROMOSOMES
ADN és l’abreviació de l’àcid desoxiribonucleic. L’ADN és una molècula moltllarga formada per la unió d’unes molècules més petites anomenades
nucleòtids.
Les molècules d’ADN constitueixen una xarxa filamentosa anomenada
cromatina.


Cada vegada que es produeix una divisió cel·lular, la cromatina es duplica i es condensa formant els cromosomes. Cada fragment de cromatina forma un cromosoma. El nombre de cromosomes, per tant, també és característic de cada espècie.
Dit d’unaaltra forma: els cromosomes són la forma que pren el material genètic durant la divisió cel·lular.
En un cromosoma, cada una de les còpies del material genètic rep el nom de
cromàtide, i està unida a l’altra cromàtide mitjançant el centròmer. Cada una
de les parts de la cromàtide que queden a banda i banda del centròmer
s’anomenen braços.



ELS GENS
Al segment d’ADN que regula un caràcter...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Que Es La Gen Tica
  • La Gen Tica
  • Gen Tica
  • Gen Tica
  • Gen Tica
  • Gen Tica
  • Gene tica
  • Gen tica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS