geografia politica

Páginas: 6 (1397 palabras) Publicado: 19 de octubre de 2014
GEOGRAFIA POLÍTICA.

1) Introducció: Conceptes de Territori, Estat, Nació i Frontera.

Cal en primer lloc situar els conceptes de: Territori, Estat, Nació i Frontera.

El Territori es recolza en l’espai, encara que no són termes equivalents. És una “part de la superfície terrestre, limitada socialment o política mitjançant fronteres administratives o barreres sòcio-culturals, i ocupadaper una determinada població”.
Territori es relaciona amb territorialitat, que consisteix en l'actitud de pertànyer a un territori i defensar-lo com a propi, o bé en el control d’un espai sobre el qual exerceix l’Estat el seu domini polític (no hi ha Estat sense territori)

El territori és resultat d’un procés històric (fronteres). Normalment més territori vol dir més recursos.
Gràcies alterritori es poden classificar els Estats, des dels més grans (macroestats), als més petits (microestats).

L'Estat és una “unitat político-administrativa independent, establerta en un territori delimitat, habitada per una població, i amb un poder jurídic institucionalitzat”. Els estats constitueixen les unitats bàsiques de l’organització
política del món.
El model d’Estat actual està constituïtper tres pilars bàsics: el territori, la població i el sistema legal i jurídic.
-El territori, delimitat per unes fronteres estatals, on l'Estat exerceix la seva sobirania.
-La població, formada pels ciutadans de l’estat.
-El sistema legal jurídic i polític que regula la forma de govern, els drets i les obligacions dels ciutadans. En els sistemes democràtics, cal fer referència a la separació depoders (legislatiu, executiu i judicial), i a les institucions que els encarnen: Parlaments, Governs i Tribunals de justícia.

Els estats s’atribueixen el dret exclusiu per desenvolupar unes funcions relacionades amb la sobirania com: la defensa del territori; l’ús de la força; la recaptació de tributs i impostos; l’administració de justícia; la representació internacional; l’ordenació interiorde l’economia; a més de proporcionar diversos serveis a la població i a les activitats econòmiques com l’ensenyament públic, la sanitat pública, l’ordenació territorial, la construcció de grans infraestructures, etc.

La Nació és un “conjunt de persones (poble) amb fonaments ètnics comuns, que parlen la mateixa llengua, amb el mateix context cultural, amb el mateix sistema de vida i historiacomuna”.
Als elements de l’Estat la nació hi afegeix la consciència de pertànyer a (l'orgull nacional, identitat nacional, sentiment nacional). Així, el nacionalisme té com a projecte polític un Estat per a una nació.
Relacionant Estat i nació obtenim:
- Estat nacional (identificació total entre estat i nació) Islàndia.
- Estat plurinacional (amb minories nacionals identificables) RFRussa
-Nacions sense Estat. Kurds.
La Frontera és el “límit entre dues formacions político – territorials o dos estats”. Són essencials. El món és un món d’Estats, és un món de fronteres, ja que la frontera, en limitar el territori permet l'existència de la base física de l’Estat (identifica on exerceix la sobirania, el seu àmbit administratiu i jurídic).
Sempre són productes històrics, tot irelacionar-se amb accidents geogràfics. Són el resultat d’un acord o d’una imposició.
En geografia cal considerar la seva tipologia morfològica i la seva funcionalitat.

La tipologia morfològica varia depenent dels criteris de la seva delimitació.
La frontera natural és aquella marcada o recolzada en un accident físic, com ara un riu (Miño) o una muntanya (Pirineus).
La frontera contractual és aquellaen la qual la voluntat de l’home és l’element determinant, tot i que sempre ho és.
Això origina, de vegades, formes arbitràries (geomètriques). Són les fronteres artificials, en base a latitud i longitud, que es troben sobretot a la perifèria del sistema (Àfrica), i que generen grans problemes.

La funcionalitat considera la frontera com a element organitzador de l’espai. En aquest sentit,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Geografía Política
  • Geografia politica
  • Geografía Política
  • geografia politica
  • GEOGRAFÍA POLITICA
  • geografia politica
  • geografia politica
  • Politica y geografia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS