geografia sele

Páginas: 18 (4303 palabras) Publicado: 12 de mayo de 2013
GEOGRAFIA SELE!
2009

- La natalitat fa referència al nombre de nascuts vius al llarg d’un any.
- La fecunditat: es defineix com la quantitat de nascuts vius en relació a la població femenina en edat fèrtil (entre 15 i 49 anys).
La natalitat es relaciona amb el total d’habitants, en canvi la fecunditat relaciona el nombre de naixements amb el nombre de dones en edat fèrtil i dóna unaidea més afinada sobre si es tenen pocs o bastants fills.
(1)
- Una projecció demogràfica és un càlcul sobre les tendències de la població per tal de deduir o fer un pronòstic de la seva evolució futura.
Per elaborar-la s’estudia la natalitat, la mortalitat, l’envelliment, l’esperança de vida, les migracions i molt especialment, la fecunditat

L’alumnat hauria d’explicar breument el procésde formació del carbó i els seus tipus:
El carbó és un combustible fòssil originat fa uns 300 milions d’anys a partir de la matèria orgànica de falgueres i equisets que formaven àrees boscoses en zones pantanoses. Els vegetals morts al quedar coberts per l’aigua, el fang i altres sediments i sota l’acció de la pressió i la temperatura es van transformar en carbó (procés de carbonificació).
Lesvarietats de carbó són les següents: antracita, carbó bituminós (hulla) i sub-bituminós (hulla), lignit i torba.

L’extracció del carbó es realitza en mines subterrànies, a partir de la construcció d’un sistema complex de pous i galeries. També hi ha mines a cel obert per extreuen el carbó d’aquells afloraments més superficials.

El carbó és el combustible fòssil més abundant. Es trobasobretot en l'Hemisferi Nord, els majors dipòsits de carbó estan a Amèrica del Nord, Rússia i la Xina, encara que també es troba en quantitats considerables a l’Europa occidental, la Índia, Àfrica del Sud i Austràlia.

El carbó és utilitzat principalment per a la generació d’electricitat a les centrals tèrmiques. Es calcula que aproximadament el 40% de l’electricitat que es produeix al món estàgenerada amb la utilització de carbó.
La indústria mundial del ferro i de l’acer, sobre tot els alts forns de la indústria siderúrgica, també depenen del carbó.
També es destil·la carbó per a l’obtenció de gas ciutat i en la producció de productes químics derivats dels hidrocarburs que conté.
Els pocs avantatges de la utilització del carbó radiquen en la seva abundància i en el fet que el seupreu no està sotmès a les grans variacions com les que pateix el petroli. La utilització del carbó produeix importants danys ambientals perquè al cremar-lo s'alliberen grans quantitats de gasos responsables d'efectes tan nocius com la pluja àcida, l'efecte hivernacle, la formació de smog, etc. El dany que la combustió del carbó causa és molt major quan s'usa carbó de qualitat dolenta, perquè lesimpureses que conté es converteixen en òxids de sofre i en altres gasos tòxics.

L’alumnat hauria d’explicar què és una circumscripció electoral i donar a entendre que es tracta d’una divisió administrativa electoral a la qual se li atribueixen un nombre determinat d'escons, a cobrir segons els resultats obtinguts per les diferents llistes que concorren a unes eleccions.
La circumscripcióelectoral adoptada a les eleccions al Congrés dels Diputats i al Senat és la província
(0,5)
La circumscripció electoral adoptada a les eleccions al Parlament Europeu és l’estat. En el sistema majoritari tots els escons corresponents a una circumscripció s'atorguen al partit o candidat que obté més vots.(per exemple, si un partit A obté el 50,1% dels vots i un partit B n'obté el 49,9%, tots elsescons en litigi s'atorguen al partit A).
En el sistema proporcional el nombre d'escons es reparteix aproximadament de manera proporcional al nombre de vots que els grups polítics o els candidats obtenen a cada circumscripció.
El sistema majoritari afavoreix les grans formacions polítiques de manera que als països on l'aplica aquest sistema es tendeix cap al bipartidisme, en què dos grans...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • sele sele
  • Sela
  • Sela
  • sele
  • Sela
  • Sele
  • selos
  • Sele

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS