GEOLOGIA

Páginas: 6 (1487 palabras) Publicado: 26 de mayo de 2014
BIOLOGIA TEMA:7 LA TERRA, UN PLANETA EN CANVI CONTINU
La Terra es va formar fa aproximadament 4600 milions d'anys i han anat evolucionant lentament fins a l'actualitat. Al mateix temps, també han evolucionat els éssers vius que l'han poblada.
ORIGEN DE LA TERRA I DEL SISTEMA SOLAR
La Terra i tot el Sistema Solar es van anar formant a partir del gas i pols còsmica d'una nebulosa situada a undels braços espirals de la Via Làctia.
El gas i la pols es van contreure, gràcies a l'ona expansiva produïda per l'explosió d'un estel. El material nebular es va condensar i va començar a girar. Això va fer que adoptés forma de disc. Al centre, es va condensar la major part de la massa de la nebulosa que es va anar comprimint i escalfant, fins que el nucli a arribar a una temperatura que vapermetre la fusió nuclear dels àtoms d'hidrogen i el Sol va començar a brillar. La matèria que no formava part de l'estel a continuar girant al voltant de ell, atreta per la gravetat. Quan la temperatura va baixar, es van formar fragments sòlids molt petits que es van unir format els planetesimals. Els planetesimals van estar units durant milions d'anys, fins a donar origen als quatre planetesinteriors. L'origen dels planetes exteriors, és més difícil d'explicar.
L'EVOLUCIÓ DEL PLANETA TERRA
Durant milions d'anys després la Terra rebia impactes de meteorits i de planetesimals i va continuar creixent. Mentre creixia, s'anava escalfant a causa de: l'energia alliberada per l'impacte del meteorits, la contracció gravitatòria i la desintegració radioactiva d'elements com ara l'urani, el tori iel potassi.
Va arribar un moment en que la Terra es va fondre i va començar una diferenciació de capes a l'interior:
Els elements pesats(Ferro i Níquel) es van enfonsar i van formar un nucli fos que, en part, encara es manté líquid.
Els materials lleuger(minerals silicatats) es van disposar a l'exterior i van formar l'escorça i el mantell.
Els materials gasosos van sortir de l'interior de laTerra i van formar l'atmosfera. L'aparició de la vida va provocar un canvi en la composició de l'atmosfera.

LA MESURA DEL TEMPS EN GEOLOGIA
Molts processos geològics tenen lloc sobtadament, però la major part es produeixen molt lentament i tenen lloc durant milers o milions d'anys. Per això per mesurar el temps es pren com a unitat el Ma.
L'ESCALA DEL TEMPS GEOLÒGIC
Els científics handividit la història de la Terra en eons. Al seu torn, els eons s'han dividit en eres, i cada era, en períodes.
La història de le Terra es divideix en tres eons:
L'eó Arqueà. Va començar fa 4600 Ma i va acabar fa 2500Ma. Es caracteritzava per l'absència d'organismes vius complexos.
L'eó Proterozoic. Va començar fa 2500 Ma i va acabar fa 570Ma. En aquest període van aparèixer els organismes viuscomplexos.
L'eó Fanerozoic. Va començar 570Ma i arriba fins avui dia.
El temps que correspon als eons Arqueà i Proterozoic s'anomena Precambrià.
EL CÀLCUL DEL TEMPS EN GEOLOGIA: MÈTODES DE DATACIÓ
La mesura del temps en geologia, anomenada cronologia geològica, es pot fer per mitjà de dos mètodes diferents.
Mesurant el temps real transcorregut: datació absoluta.
Comparant esdeveniments:datació relativa.
DATACIÓ ABSOLUTA
Per mitjà de la datació absoluta es pot calcular l'edat real de la roca. Hi ha diversos mètodes, però el més freqüent és la radiometria.
Els mètodes radiomètrics es basen en l'existència d'elements radioactius en determinats minerals que componen les roques.
Cada isòtop radioactiu té una velocitat de semidesintegració característica que es determina per la seva vidamitjana, o període de semidesintegració, temps en el qual la massa inicial de l'isòtop es transforma en la meitat.



DATACIÓ RELATIVA
La datació relativa es fa comparant diversos esdeveniments i determinant si el fet que s'estudia és més antic, coetani o més recent que l'esdeveniment triat com a referència.
Per aplicar això, és té en compte els esdeveniments geològics(fòssils,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Geologia
  • Geologia
  • Geologia
  • Geologia
  • Geologia
  • GEOLOGIA
  • geologia
  • geologia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS