Georg Simmel "La moda"

Páginas: 5 (1020 palabras) Publicado: 28 de marzo de 2012
Assaig (2 Bloc): Simmel, G. "La moda" a Sobre la aventura, Barcelona: PENÍNSULA, 1988, pp.26-55

Sociologia de la Cultura.
Professor: Josep Verdaguer

El assaig d’aquest segon bloc tractarà sobre un dels escrit de Georg Simmel, parlo de “La Moda” que esta dins de l’obra “Sobre la Aventura”, aquesta obra reuneix diferents textos qualificats de publicístics i va ser publicada durant el 1988.Georg Simmel va ser un sociòleg alemany, que va néixer el 1858 a Berlín i va morir el 1918 a Estrasburg, va estudiar filosofia i història, i va ser juntament a Weber i Tonnies un dels fundadors de la Societat Alemanya de Sociologia. Alguns dels temes que va abordar Simmel a la seva obra va ser l’interaccionisme simbòlic i en especial tractar l’anàlisi dels processos d’individualització isocialització, que podrem veure en el text de “la moda”.

Aquest text ens tracta el concepte de moda, com un concepte de caràcter social que tindrà un pes important a la societat.

Per començar-lo a argumentar Simmel ens parla de la tendència psicològica de la imitació, referint-se a aquest concepte com aquella acció que proporciona a l’individu la seguretat de no trobar-se sol en la sevaactuació, sinó que és recolze en les accions d’aquella gent que imita o del col·lectiu. A partir d’aquí podem començar a comprendre els termes socials que esdevenen del concepte “Moda”.

S’entén la moda des de la perspectiva que és un fenomen constant de la història de la nostre espècie, i durant tot aquest temps les modes s’han anat imitant a partir de la necessitat de recolzament social.

Per aSimmel les característiques bàsiques de la moda son la de unir i diferenciar quelcom, per tant en aquest sentit podem entendre la moda com una dimensió de consum cultural que ajuda a crear tant identitat com alteritat, ja que la moda crea unió entre els col·lectius, però també pot formar diferències entre classes.

Aquest concepte el descriu l’autor, en el moment d’afirmar que la moda son sempremodes de classe;
“de manera que les modes de la classe alta es diferencien de les de la classe inferior i son abandonades en el moment en que aquesta última comença accedir-hi ” (p. 29)
Les dos funcions bàsiques de la moda queden reflectides per l’autor durant la majoria de paràgraf del text;
“Així la moda significa, d’un costat, la inclusió en un grup d’iguals, la unitat d’un cercle caracteritzatper ella, i precisament per això el tancament d’aquest grup front als que se situen més baix, la caracterització d’aquest com no pertinent a aquell” (p.29)
A partir d’aquest arguments és pot entendre que la moda és un producte de necessitats socials, el principal cas és la necessitat de crear una diferencia entre classes.
Seguint per aquest argument, la moda és crea a partir de la necessitatde novetat, aquesta necessitat neix en les classes altes en el moment que les classes inferior comencen a introduir aquest moda en la seva pròpia cultura, ja que com afirma l’autor, als pobles primitius la moda te menys impacte i és més estable perquè aquesta necessitat de novetat en les formes de vida no existeix.
“Quan més nerviosa és una època amb més rapidesa canviaran les modes, perquè lanecessitat dels estímuls del contrast és un dels suport principals de totes les modes” (p.34)
Aquesta cita ens mostra de la importància del tempo a la moda, ja que aquesta necessita viure dels canvis continus i a partir dels quals la moda avançarà.

La dimensió col·lectiva del consum cultural de la moda és una part de l’essència d’aquesta, ja que nomes una part del grup exerceix aquesta moda,mentre que el conjunt del grup només és limita anar cap a la moda, en el moment en que la moda penetra en el conjunt d’existir com a moda.

Seguint en la base de la identitat, durant el text apareix una nova imatge de la moda i l’individualitat, en aquest cas parlem del boig de la moda, que seria aquell que a partir de la vessant social adopta una aparença individualista i especial, dit això,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Breve ensayo sobre Georg Simmel : la moda
  • Georg Simmel
  • Georg Simmel
  • Georg Simmel
  • GEORGE SIMMEL
  • George simmel
  • George Simmel
  • Georg simmel

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS