ghandi

Páginas: 6 (1450 palabras) Publicado: 29 de abril de 2013
El fin de un Imperio (Gandhi). Vol. IX de la Col·lecció “Siglo XX”, editada per Vision 7 - Gaumont. Nacionalitat : francesa. Any : 1987. Durada : 52' aprox.

QÜESTIONARI:

1.- Assenyala quin tipus de relacions colonials existien entre Gran Bretanya i la India. Per què la India era coneguda com “la joia de la Corona”? Què fou l’Acta de la India?

La India britànica fou un territoriheterogeni que va estar sota el control de la Companyia de les Índies Orientals fins a 1858, exercint de proveïdor, entre uns altres, de productes fonamentals com la seda, el sucre, l'opi i diversos tipus de colorants, en benefici dels grans comerciants britànics els quals enriquia amb aquesta relació imperialista entre l'India i la Gran Bretanya. D'altra banda, era anomenada la joia de la corona, entant que era la més important colonia sobre la qual els britànics exercien control, i també la que monopolitzava gran part del comerç entre el sud-est asiàtic i europa, cosa que afavoria notablement els interessos i econo,ia britànics.

Pel que fa a l’Acta de la India de 1919, fou un acta que va establir una relació en el consell executiu del govern britànic, la qual ampliava a dos terços electeshindús, la representació al consell legislatiu. No obstant, l’elit de la India va veure com es concedia també un sufragi censatari molt restringit que no resultava satisfactori per al nacionalisme indi en tant que representava una reforma elitista.


2.- Cóm es va originar el moviment nacionalista indi? Quin paper hi va tenir Gandhi? Quina fou l’actitud britànica?

Al 1915, Gandhi, que haviaorganitzat a Sud-àfrica un moviment de resistència no violenta contra el colonialisme britànic, va retornar a l’Índia incorporant-se al Consell Nacional Indi. Aquest consell fou el principal moviment nacionalista indi on Ghandi va introduir el seu esperit de resistència no violenta. Així, Gandhi promourà el boicot i la desobediència civil que va ser contestada per l’administració britànica amb lamatança d’Amritjar (379 morts i 1.200 ferits) que va fer que el moviment nacionalista indi anti britànic s’expandís encara més.

No obstant, continuà la constant reivindicació nacionalista per part de la India, cosa que alhora produí aquesta repressió a tot el territori Indi.


3.- Quina mètodes utilitzava Gandhi? Quan els va utilitzar?

El Consell Nacional Indi va radicalitzar les sevesexigències polítiques a partir dels anys 20s, i al 1928 de la mà de Gandhi i Nehru –de tendència socialdemòcrata–, va iniciar el seu projecte independentista. El CNI es convertia en un moviment popular que iniciava una campanya de desobediència civil amb la vaga de fam de Gandhi.

D'aquesta manera, la India i més concretament Gandhi, deixaven entreveure la seva postura contra el govern britànicposant de manifest la desobediència civil que traslladà al sentiment nacionalista indi, cosa que comportà una lluita pacífica del poble indi (tot i que només en els seus inicis), contra l'imperialisme, a favor de l'independència India.

4.- Destaca els objectius i el paper desenvolupats pel Partit del Congrés i per la Lliga Musulmana.

L’administració britànica acabà separant l’Índia musulmanade l’Índia hindú, potenciant així la Lliga Musulmana dirigida per Jinnah; mentre que com he dit amb anterioritat s'articula altre dels principals moviments nacionalistes, el Consell Nacional Indi que per contra, era un moviment no confessional. El govern britànic instrumentalitzava llavors així la qüestió religiosa.

Encara que tant el Consell Nacional Indi i la lliga Musulmana, tenien el mateixobjectiu independentista, sorgiren fortes confrontacions entre uns i altres, per que val a dir que la India esta formada per nombroses etnies hindús i musulmanes entre d'altres, cosa que comportà el principal conflicte de l'independència india entre musulmans e hindús.

D'altra banda, pel que fa al paper desenvolupat, va ser un paper similar en busca de l'independència encara que el Consell...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Ghandi
  • Ghandi
  • ghandi
  • ghandi
  • Ghandi
  • Ghandi
  • Ghandi
  • Ghandi

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS