Globalització

Páginas: 7 (1679 palabras) Publicado: 21 de mayo de 2014


Globalització


Què és?
La globalització és el conjunt de variacions o alteracions en els sistemes socials o als naturals (físics o biològics) els impactes dels quals no poden ser localitzats, ni socialment ni naturalment parlant, a cap lloc o conjunt d'indrets, sinó que afecten el conjunt de la Terra, la societat i els individus.
Es pot considerar que la globalització és una sèriecomplexa de processos que es produeixen en els àmbits econòmic, polític, tecnològic, cultural i ecològic i que abasten la major part de les regions del planeta.
Història
Des de la seva creació, el concepte de globalització ha inspirat nombroses definicions i interpretacions, amb antecedents que es remunten als grans moviments del comerç i l'expansió europea a través d'Àsia i l'Oceà Índic que esproduiren durant el segle XV. Segons el Diccionari Anglès d'Oxford, la paraula "globalització" va ser emprada per primera vegada l'any 1930, per referir-se a una visió holística de l'experiència humana en l'educació. Una descripció primerenca de la globalització va ser escrita per l'empresari nord-americà Russell tot i que no va ser fins a la dècada del 1960 que el terme va començar a ser àmpliamentutilitzat pels economistes i altres científics socials. El concepte, des d'aleshores, ha assolit un ús generalitzat especialment a través de la premsa, a partir de la segona meitat de la dècada del 1980.
La CESPAO de les Nacions Unides (Comissió Econòmica i Social per a Àsia Occidental) ha deixat escrit que la globalització "és un terme àmpliament utilitzat que pot ser definit de maneresdiferents. Quan s'utilitza en un context econòmic, es refereix a la reducció i eliminació de barreres entre les fronteres nacionals per tal de facilitar el flux de béns, capitals, serveis i mà d'obra. La globalització no és un fenomen nou. Va començar durant el segle XIX, però es va reduir durant el període comprès entre l'inici de la Primera Guerra Mundial fins al tercer quart del segle XX. Aquestadisminució es pot atribuir a les polítiques orientades cap a l'interior impulsat per diversos països per tal de protegir les seves respectives indústries ... No obstant això, el ritme de la globalització va augmentar ràpidament durant el darrer quart del segle XX ..."
Segons alguns autors, tot i que aquest terme es va començar a utilitzar des dels anys vuitanta del segle XX, el procés deglobalització es va iniciar des dels principis de l’època moderna, amb l’aparició de les bases de les societats capitalistes. Alguns autors també han analitzat la globalització com una manifestació de la competència entre les grans potències mundials, les innovacions tecnològiques i la internacionalització de la producció.
Característiques de la globalització
La globalització es caracteritza per, entred'altres, presentar aquestes característiques, que descriuen i caracteritzen la definició del terme d'una manera més detallada:
Els éssers humans tenen la capacitat de modificar el medi ambient a escala global, no només local.
La vida dels individus depèn de l'acció i de les manques d'acció portades a terme en altres parts del món.
Les actuacions determinants són portades a terme per personesdesconegudes amb el criteri de guanyar més beneficis econòmics que l'any anterior amb la qual cosa la sobirania de les nacions és cada cop més limitada.
Problemàtiques que abans es podien considerar de manera aïllada o per separat, amb la globalització estan interrelacionades de manera inseparable. Ja no es poden tractar com a simples qüestions de causa-efecte sinó que pertanyen a sistemescomplexos i incerts.
En general, la complexitat i la incertesa han pres el paper de la ignorància com a obstacle per a la comprensió o el coneixement.
El poder, l'economia, la informació i tot el que realment determina el desenvolupament de l'estil de vida s'organitza cada cop de manera menys controlada, mentre que la ciutadania cerca la seva raó de ser existencial en les seves identitats més...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Globalització
  • La globalització
  • LA GLOBALITZACI
  • Globalització
  • Globalització
  • Problemes de la Globalitzacio
  • Globalització manipulada
  • La Globalització

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS