Grado

Páginas: 5 (1115 palabras) Publicado: 29 de enero de 2013
Crisis economica del siglo XV

En primer lloc, començaré el comentari del text “Edicto de Nantes” classificant dit text, es tracta d’una font primària, ja que el text es un document històric. El text es jurídic-social, jurídic degut a la seva estructura en articles, i social perquè regula el comportament de la societat, tant per als que va dirigit, en aquest cas els protestants, com a la restade la societat, ja que diu com ha de ser tractat aquest col·lectiu.
El context històric en el que es crea el text es en les guerres de religió que convulsionaven França durant el segle XVI, concretament a l’any 1598.
L’autor del text es Enric IV, Enric era protestant però va haver de convertir-se al catolicisme per a poder accedir al tro, però al vores coronat va permetre la llibertat de culte,pensament i consciència.
El text va dirigit als protestants i calvinistes en especial, però també va dirigit a la resta de la població, ja que delimita com s’han de comportar el protestants, quins drets tenen i com han de ser tractats per la resta de la població.

En segon lloc, analitzaré el text. El text queda dividit, al meu parèixer en 7 parts, que corresponen als 7 articles que ens dona eltext.
* L’article numero 3, i el primer del text, afiança la religió catòlica exigint que es respecte el culte catòlic per part dels protestants, prohibeix el culte en institucions catòliques i exigeix la devolució dels bens tant mobles com immobles a la església catòlica.
* L’article numero 6, i el segon del text, reconeix el dret a viure i practicar la religió protestant delsprotestants allà on vulguin del regne, amb la condició de que acaten unes condicions de comportament estipulades a l’edicte però que no se’ns mostren al text.
* L’article 9, i el tercer del text torna a dir que els protestants tenen la llibertat per a viure on vulguin i rendir culte on vulguin, sempre que sigui en els llocs establerts entre 1596 i l’agost de 1597.
* L’article 13, i el quart del textprohibeix la religió en l’àmbit administratiu, eliminant-lo de les escoles també.
* L’article 21, i el quint del text prohibeix la impressió i distribució d’informació protestant, exceptuant les zones on si es pot professar el protestantisme (article 9).
* L’article 23, i el sext del text es refereix a com han de tractar als protestants la resta de la població, aquest tracte es: que nohan de ser discriminats en l’àmbit administratiu, ni en universitats ni en el metge.
* L’article 27, correspon al sèptim del text, aquest article dona a entendre que la voluntat de l’estat es acomodar als súbdits, i que per evitar futures queixes, declara que els protestants poden accedir a càrrecs de funcionariat, però te unes condicions que son: la investigació per part de l’estat de la vidapersonal de les persones al·legant saber si son les persones idònies per a ocupar els càrrecs públics.
Pel que fa al comentari, el text es presenta com un document que desitja la coexistència d’ambdues religions, però en realitat pretén donar més poder a la religió cristiana catòlica i apostòlica, un exemple d’açò es com pretenen tornar-li el poder que tenien amb la devolució dels bens immoblesque havien de tornar els protestants a l’església en l’article 3 línia 9 quan diu: “ordenamos a todos los que durante los desórdenes se apoderaron de Iglesias, bienes y rentas pertenecientes a tales eclesiásticos y que en la actualidad los retienen que restituyan su posesión”. Altres exemples de la ventaja que es dona a la església son: “prohibimos expresamente a cualquier persona del rango ocondición que sea,...o goze de los diezmos, bienes y rentas” (línia 5 article 3).
Quan dic que el interés de coexistència es una falsa aparença, remiteixc a l’article 6 línia 2: “permitimos a los miembros...vivir y residir en todas las ciudades y distritos de nuestro reino”, com veiem diuen ser molt tolerants amb els protestants però després, en el següent article, diuen que per a rendir culte a la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Grado
  • grado
  • GRADAS
  • grado
  • Grado
  • grado
  • Grado
  • Grado

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS