Guerra civil

Páginas: 12 (2787 palabras) Publicado: 6 de febrero de 2011
HISTÒRIA D’ESPANYA: GUERRA CIVIL

ORGANITZACIÓ

1.ECONOMIA: un dels elements mes significatius de la revolució social va ser la col·lectivització de gran part de la propietat industrial i agrària. Els treballadors organitzats en comitès es van posar al capdavant de les empreses. En d’altres, els treballadors van fer-se amb el control i la direcció de les empreses en regim d’autogestió.CONSELL ECONOMIA CATALUNYA: una sèrie de decrets, tan del govern de la república com de la generalitat de Catalunya van donar cobertura legal a les confiscacions d’indústries i de terres efectuades pels organismes populars. A Catalunya s’hi va crear el consell d’economia de Catalunya, que va dissenyar un pla socialista de reorganització de l’economia i a octubre es va promulgar el Decret decol·lectivitzacions, que legalitzava el procés col·lectivista. Al camp les col·lectivitzacions agràries i van tenir poca importància. Tant a Espanya i a Catalunya, per tal de mantenir l’activitat productiva, aixecà una industria de guerra i atendre les necessitats de subsistència de la població, van decretar-se també una sèrie de mesures com el control de la banca.

2.COMITÉ MILICIES ANTIFEIXISTES: Elterritori es va mantenir fidel a la República, la insurrecció militar va provocar un clima revolucionari. Per aturar-la el govern Republicá va dissoldre l'exèrcit tradicional i va decretar la creació de batallons de volunaria. Al territori es va crear una estructura de poder popular formada pels sindicats i partits d'esquerra. Entre l'estiu i la tardor del 36 el poder de l'estat va ser substituit perorganismes revolucionaris populars que aplegaven les forçes del front popular. Van sorgir concells, comités i juntes que s'ocupaven d'organitzar les columnes de voluntaris. (Comitè Central de Milicies Antifeixistes, explicat a Cat.)

3.GOVERNS REPUBLICANS:

Govern de Largo Caballero

Gran part de les forces polítiques van reclamar un poder estatal fort i un pacte antifeixista. LargoCaballero va formar a Madrid un govern amb republicans, socialistes i,per primer cop, comunistes. Dos mesos després s’hi van incorporar quatre ministres anarcosindicalistes, pretenia crear una gran aliança entre les forces republicanes, burgeses i obres. A Catalunya, es va dissoldre el Comitè de Milícies Antifeixistes i es va formar un govern d’unitat presidit per Josep Tarradellas. Al mateix temps, elscomitès van ser substituïts per nous ajuntaments i es va procedir a la militarització de les milícies amb la creació de l’Exèrcit Popular de Catalunya.

El govern de Negrín

Els fets de Maig van enfortir les posicions dels comunistes. D’acord amb les directrius soviètiques de perseguir els troskistes com a enemics de la revolució, el comunistes espanyols van exigir que el POUM fosil·legalitzat, Largo però, es va negar i POUM va forçar una crisi de govern. Pel que fa a Manuel Azaña va encarregar la formació d’un nou govern al socialista Juan Negrín. Amb la POUM il·legal es van detenir els seus militars, i Andreu Nin va ser assassinat per agents de la policia política soviètica. El govern de Negrín va possar èmfasi en una ferma centralització política i militar, per això es va forçar elpoder central, i es van integrar totes les milícies en l’Exèrcit Popular i es va establir un control sobre la producció.

Al Novembre del 1937, Negrín va decidir traslladar el govern de València a Barcelona. Decisió motivada per la necessitat de controlar els recursos econòmics i militars d’una de les zones més riques i poblades. El 1938, per cercar suports internacionals, el cap del govern vaproposar una sortida negociada a la guerra, i pel Maig va publicar el Programa dels Tretze Punts on proposava les condicions per al cessament de la lluita armada, que foren rebutjades per Franco. Negrín tenia l’esperança que la tensa situació internacional precipitaria Europa vers la guerra, però al Setembre del 1938, la República va rebre un cop dur quan es va signar l’Acord de Munich, per...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Guerra Civiles
  • La guerra civil
  • guerra civil
  • guerra civil
  • la guerra civil
  • guerra civil
  • Guerra civil
  • Guerra civil

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS