guerra civil

Páginas: 23 (5597 palabras) Publicado: 19 de abril de 2014
Tema 12: La Guerra Civil (1936-1939)
Introducció: Les causes de la Guerra civil
Els problemes estructurals
Es trobaria en la deficient industrialització i el retard econòmic. El fet de que a l’Espanya de 1936 un sector de la població continués vivint al camp i sense terra és un element més del retard.
Hi havia un segon problema que seria la desigual distribució de la propietat de la terra ien la limitació de la reforma agrària.
A diferència de països com Anglaterra i França, a Espanya existien unes grans diferències socials entre les diferents classes socials.
Un altre problema seria, d’una banda l’important índex d’analfabetisme que tenia encara la població espanyola que alhora es complementava amb un dèficit de maduresa política democràtica.
Es troba en la falta d’encaix deCatalunya i el País Basc dins de l’Estat espanyol. El fet de reivindicar una autonomia va fer que molts espanyols suposessin de manera radical, que no va ser resolt correctament.
Es troba en l’important intervencionisme militar que va ser molt accentuat durant aquesta època. El problema que s’havia solucionat abans del desastre, en el 98 es va tornar a posar vigent. L’intervencionisme es va fercada vegada més insistent fins fer el cop d’Estat.

Un context internacional desfavorable
El context internacional es trobaria concentrat en dos factors: un d’ells la Gran Depressió iniciada al 1929 (la misèria, l’atur...) va ser un gran factor a escala mundial i va tenir la seva influència sobre l’Espanya dels anys 30. Un segon factor serà la crisi de les democràcies a Europa i l’avenç delfeixisme a força països europeus especialment Alemanya i Itàlia.

La radicalització de la vida política espanyola
Es va fer tant a la dreta com a l’esquerra. Primer de tot amb la dreta, estaria basada en el rebuig de les reformes republicanes i, per tant, va afavorir aquesta radicalització. També tenim l’activitat dels grups més extremistes com els carlins amb la Requeté i la Falange Española delas JONS. Un altre de la dreta es troba en l’oposició de l’Església Católica a les lleis seculars o laiques de la República, com la llei del divorci.
Amb la radicalitat dretana es trobaran les conspiracions militars, protagonitzades per la UME, Sanjurjo, Mola...
La radicalització de l’esquerra. L’esquerra va ser incapaç d’exercir un cert control sobre els treballadors industrials i elsjornalers del camp, però no va saber exercir un cert control per impedir accions com les ocupacions de terra que els propietaris veien amb terror. També va influir que importants dirigents de la UGT i el PSOE representats pels seguidors de F. Largo Caballero. Al costat d’aquesta opció revolucionaria, trobem una altra element com és l’aposta de la CNT per una opció revolucionaria que representaven elsanarquistes de la FAI com Durruti o García Oliver.

L’alteració de l’ordre públic i de la legalitat durant la República
Per exemple, l’intent del cop d’Estat de Sanjurjo el 1932, ho va ser també la Revolució d’Octubre de 1934. I haurà altres factors, com les ocupacions de terra, els enfrontaments, baralles, atemptats terroristes, conspiracions de l’exercit, etc. Molta gent de dretes percebien unaimminent revolució obrera, que no existia pas.

L’ESCLAR DE LA GUERRA CIVIL
-Del cop d’Estat a la Guerra civil
Existia una conspiració militar de E. Mola, per fer un cop d’Estat. El cop d’Estat estava previst fer-lo l’agost de 1936, però hi ha uns esdeveniments que varen adelantar el cop d’Estat, com a causa de l’assassinat de J. Calvo Sotelo. El cop d’Estat s’havia d’iniciar el 17 de juliolde 1936.
On s’havia d’iniciar primer de tot era al protectorat espanyol del Marroc. Amb l’aixecament militar de la ciutat de Melilla, amb el coronel Yagüe, tot i l’oposició petita, aquest territori finalment va ser controlat pels sublevats. El 18 de juliol el cop d’Estat s’inicia a la península, amb els generals vistos abans. El 19 de juliol Franco des de les canàries i es fa càrrec de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Guerra Civiles
  • La guerra civil
  • guerra civil
  • guerra civil
  • la guerra civil
  • guerra civil
  • Guerra civil
  • Guerra civil

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS