Guia d'Aprenentatge Disseny Curricular

Páginas: 133 (33224 palabras) Publicado: 20 de octubre de 2011
GUIA D’APRENENTATGE

DISSENY, DESENVOLUPAMENT I INNOVACIÓ DEL CURRÍCULUM

Autors:
Guillermo Bautista
Maria Àngels Megías

VERSIÓ PROVISIONAL - PENDENT DE L’EDICIÓ DEFINITIVA.


BLOC 1. TEORIA DEL DISSENY CURRICULAR

1. Què és el Currículum?

1.1. Concepte de Currículum

Si ens paréssim a pensar en què és el currículum i posessin en comú les idees que ens van sorgint, trobaríemdiversitat de definicions, algunes coincidents, altres dispars, però probablement tots coincidiríem en la importància que des de fa anys se l’està atribuint tant a nivell legislatiu en la successió de les diferents Lleis educatives (LOGSE, LOCE, LOE, LEC ) com en els debats curriculars que a Catalunya es van engegar amb motiu de l’elaboració dels currículums actualment vigents.Endinsar-se en les definicions de currículum ens permet conèixer diversitat de corrents, teories i conceptes, que no manifesten res més que la complexitat de l’acte educatiu. Podríem dir que és com una mena de dau amb múltiples cares. Hauríem de buscar però algun punt en comú, alguna idea transversal que ens permeti fer front als reptes que planteja la societat del Segle XXI, una societat canviant en totsels seus àmbits socials, econòmics, culturals i als que el currículum hauria de donar resposta. De totes les accepcions possibles us proposem una amb una característica intrínseca: es tracta d’un concepte fonamental i bàsic pel canvi curricular. Ja en l’arrel del seu terme porta el significat d’alguna cosa que està en procés. Proposa una alternativa dinàmica a una realitat educativa canviant.Ja fa temps que s’ha deixat de considerar currículum exclusivament com a sinònim dels continguts d’aprenentatge dintre d’un pla formal d’ensenyament. Actualment trobaríem varietat de respostes que van des del seu caràcter global com a procés educatiu i les seves implicacions socials, passant per les experiències educatives viscudes pels alumnes. Potser algunes d’aquestes idees han passat pelvostre cap quan iniciàvem aquesta pregunta.

Segons la definició de currículum de la pàgina 11 del mòdul 1, l’estructura conceptual del currículum es recolza en dos plantejaments:

A grans trets podríem dir que té dues vessants: una ens conduiria a teoritzar per aplicar posteriorment a la pràctica i l’altra pel contrari, a construir des de la pràctica noves teories. En definitiva, aquestadiversitat de conceptes no fa més, com dèiem abans, que poder pensar la realitat educativa des de la seva complexitat.

Passem a recollir diferents definicions del concepte currículum. En Gimeno Sacristan (1988), va realitzar una ordenació de definicions indicant la possibilitat d’analitzar-se des de cinc perspectives diferents:
 Des de la perspectiva de la seva funcionalitat social,d’enllaç entre la societat i l’escola.
 Com a projecte o pla educatiu, integrat per diferents aspectes, experiències i orientacions.
 Com a expressió formal i material d’aquest pla educatiu que ha de presentar sota una estructura determinada els seus continguts i orientacions.
 Com a camp pràctic
 Tipus d’activitat discursiva, acadèmica i investigadora, sobre els temes proposats.


Coll(1986), afirma que "el currículum és el projecte que presideix les activitats educatives escolars, precisa les seves intencions i proporciona guies d'acció adequades i útils per als professors que tenen la responsabilitat didàctica de la seva execució". El currículum "és una guia per als encarregats de desenvolupar-lo, un instrument útil per orientar la pràctica pedagògica, un ajut per alprofessor". (Coll,1986). El currículum, com diu Coll, ha de ser una guia del professor, però no ha de limitar la seva acció personal, la seva iniciativa ni la seva responsabilitat. El currículum, com a projecte, no pot preveure com el professor tindrà en compte els factors que intervenen en cada situació concreta en què es durà a terme.

En S. de la Torre indica tres nivells conceptuals respecte del...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Guio Per Dissenyar UD
  • Guia Curricular
  • Guia Para Propuesta Curricular
  • Diseño curricular guia
  • Introducció: Del Disseny a La Impressió, Guia Per Evitar Sorpreses
  • Guia Para Redactar Curriculo Vitae
  • GUIA DIDACTICA MODULO DISEÑO CURRICULAR.
  • Què és el disseny

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS