Guillem berguedà

Páginas: 3 (512 palabras) Publicado: 19 de enero de 2012
VIDA
Guillem de Berguedà el podem coneixer atraves de de documents de l'època i de les seves pròpies composicions que ens permeten descobrir un personatge violent i tendre (de vegades), orgullós ihumil (poc), enemic implacable i amic incondicional (d'Arnau de Castellbò, segons sembla). Es tracta d'un personatge complex.
L'any 1131 apareix documentat Guillem de Berguedà, pare del trobador, ambmotiu de retre homenatge a Hug de Mataplana, Al 1138 que apareix la primera menció del trovador. Escrits posteriors ens indiquen que tenia tres germans més petits: Ramon, Berenguer i Bernat.Possiblement la infantesa i joventut de Guillem de Berguedà va transcórrer com la d'altres personatges d'aquella época.
Alguns sirventesos ens donen notícia del seu empresonament per diversos delictes abansde 1175, però fou aquesta data la que marca de forma clara la seva vida posterior. Els 3 de març d'aquest any matà a traïció a Ramon Folc, vescomte de Cardona. Les conseqüències de l'assassinat forenimmediates, Guillem de Berguedà hagué d'amagar-se i fugir, finalment, de Catalunya. Durant set anys no es troben referències del trobador,
Durant la dècada dels 80 es torna a trobar documentaciósobre el trobador. Així en el testament del seu pare, el 1183, consta com a hereu dels castells. Del 1187 es conserva el testament original de Guillem de Berguedà, en les possessions, excepte algunsbéns menors que hauran d'anar a l'orde de l'Hospital, passaran al seu germà Berenguer, que n'haurà de donar una quarta part a Bernat. El document també ens permet deduir que no s'havia casat i que notingué descendència directa reconeguda.
Després de signat el testament desapareix de la mainada real i el tornem a saber enemistat amb el rei Alfons, a qui escarneix en un sirventès. Els darrers anys dela vida del trobador es caracteritzen per la seva intervenció en les lluites feudals en territori català. I tan violentament com va viure va morir, assassinat per un soldat que segurament complia...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Guillem De Bergueda
  • Comentari De Text: Guillem De Berguedà
  • Poemes guillem berguedà
  • "Cansoneta leu e plana" Guillem de Berguedà
  • Guillem de berguedà
  • Guillem de Berguedà. Cançoneta lleu i plana. Comentari.
  • trobador guillem de bergueda
  • comentari de text de La Cançoneta Leu e Plana de Guillem de Berguedà

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS