Hidrosfera Ciències Terra

Páginas: 63 (15675 palabras) Publicado: 11 de junio de 2012
Setembre 00 Tit


Feu l’exercici 1 i trieu una de les dues opcions (A o B), cadascuna de les quals consta de tres exercicis més (en total, doncs, heu de fer quatre exercicis).



Exercici 1 (obligatori) [4 punts]

Les zones litorals presenten problemàtiques específiques en relació amb la gestió dels recursos hídrics. En la figura adjunta podeu observar un mapa d’isopiezes d’una zonalitoral (les isopiezes, en els aqüífers lliures, representen la morfologia de la superfície de la zona saturada d’aigua dins de l’aqüífer).



1. Què és un aqüífer? Indiqueu les diferències que hi ha entre els materials representats en el mapa en relació amb el seu comportament com a aqüífers.

2. Expliqueu en què es diferencien els aqüífers lliures i els aqüífers confinats. A quin tipuscorrespon l’aqüífer del mapa en el qual s’han representat les isopiezes? Raoneu la resposta. Indiqueu amb fletxes la direcció del flux d’aigua en aquest aqüífer, entre les línies de tall C-D i E-F.

3. Els diagrames següents representen dos perfils longitudinals esquemàtics del nivell freàtic de l’aqüífer en diferents indrets del Maresme. A quin dels tres talls marcats en el mapa (AB, CD, EF) corresponcada diagrama? Justifiqueu la resposta.

4. Indiqueu en el mapa, amb una fletxa, les zones on és més probable que s’estigui produint una intrusió marina. Expliqueu quines en poden ser les causes (justifiqueu totes les respostes).

criteris de correcció




1. Podríem definir un aqüífer com una formació rocosa permeable que permet el pas de l'aigua i la seva acumulació, que sol estardelimitada a la seva base per un nivell impermeable que impedeix que l'aigua continuï infiltrant-se cap a nivells inferiors.

Els terrenys formats pels dipòsits quaternaris i d’alteracions granítiques són porosos i tenen suficient permeabilitat per deixar fluir l’aigua, per tant, constitueixen un aqüífer. Per contra els basaments granítics són molt poc porosos, només en el cas que estiguin moltdiaclasats (esquerdats) podrien permetre fluir l’aigua i, en general, no són bons aqüífers.

2. Aqüífer lliure és aquell que la zona saturada d’aigua està en contacte directe amb l'atmosfera a través dels espais buits del terreny fins a la superfície del terreny. Així, l’aigua que s’infiltra en el terreny constitueix la recàrrega de l’aqüífer.

Aqüífer captiu o confinat és aquell que està separatde l'atmosfera i de la superfície de recàrrega per nivells poc permeables situats per damunt.

El del mapa és un aqüífer lliure doncs no hi ha terrenys impermeables per sobre del nivell freàtic.

L’aigua sempre circula dels punts més elevats cap els que tenen una cota més baixa, per aquesta raó el flux serà l’indicat amb les fletxes (veure fig. adjunta).

[pic]

3. El diagrama 1 corresponal tall CD perquè és l’únic que el nivell de l’aqüífer queda per sota del nivell del mar en la seva part més baixa (-4 m) a més a més en tot el tall no aflora el basament granodiorític.

El diagrama 2 correspon al tall EF perquè comença a la part superior amb un aflorament del basament granodiorític i el nivell freàtic de l’aqüífer no descendeix mai per sota del nivell del mar. No pot ser el ABperquè l'aflorament del basament granodiorític és molt més llarg en aquest darrer tall.

4. Es tracta dels punts més probables per ser els que tenen el nivell freàtic més baix que el nivell del mar. Pot estar provocat per una sobreexplotació de l’aqüífer, superior a la recarrega (veure fig. adjunta).

Juny 98


Exercici 1 (Obligatori) [4 punts]

En un sector de la plana al·luvial d’unriu es vol dur a terme una explotació de materials. Per aquest motiu s’han realitzat tres sondeigs de reconeixement que, juntament amb la informació de camp, completen la informació sobre la geometria del cos al·luvial que es vol explotar.



Observeu la figura que representa el tall del riu i llegiu les dades dels sondeigs següents:



|S1. |Fins a 2,5 m de fondària, graves i sorres;...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Ciencias Terraba
  • Ciencias terraba
  • TEMA 1 Ciencies De La Terra
  • Prácticas MEP ICER Ciencias Térraba
  • Ciencias Terraba
  • ciencies terra
  • Resumen semana 2 y 3 ciencias terraba
  • Resumen ciencias Terraba

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS