Història antiga

Páginas: 5 (1232 palabras) Publicado: 28 de abril de 2013
LA CRISI DE CUBA: CARTA DE J.F.KENNEDY A NIKITA KHRUIXTXOV
1.
A) És un text de caràcter informatiu actualment, però va ser una carta escrita per l’autor que és John Fidzgerald Kennedy, 35é president dels Estats Units. Una carta dirigida a Khruixtxov.
B) El 28 d’octubre de 1962, es situa durant la Crisi de Cuba, i durant la Guerra Freda, quan Kennedy respon la carta de Khruixtxov dient-lique han d’arribar a un acord però que de ninguna manera es podran seguir duent a terme les instal·lacions dels projectils de míssils dirigits a Cuba.
C) És una resposta en forma de carta del president nord-americà dirigida a Khruixtxov en la que el president JFK vol arribar a un acord amb els soviètics i aconseguir que es retirin els míssils i les instal·lacions de projectils enfocats a Cuba.
2.A) La idea principal que té el text es arribar un mutu acord entre EE.UU i URSS i retirar els míssils i deixar les instal·lacions sota la supervisió de les Nacions Unides.
B) Les idees secundàries pertanyen als punts del tractat o acord. En primer lloc, eliminar les instal·lacions per a armes ofensives existents a Cuba sota supervisió de la ONU. En segon lloc, Aixecar immediatament les mesures dequarantena. I per últim, Donar seguretat contra la invasió de Cuba, confiant en que la resta de països europeus també aportin seguretat i recolzament.
3.
A) Els antecedents de la Guerra Freda provenen de la II Guerra Mundial. Conflictes polítics, com l’anticomunisme, territorials, i socials. Estem en la 2a fase de la Guerra Freda, apunt de la segona distensió entre potències. Els antecedentsdel problema cubà son que Cuba fou un aliat de EE.UU, però amb l’arribada al poder de Fidel Castro, cabdill de la guerrilla de 1959, va ser vist com una amenaça per als interessos occidentals. L’oposició nord-americana al canvi polític a l’illa del Carib va costar al govern de castrista a la Unió Soviètica i aviat s’hi va implantar un règim comunista.
B) Per arribar un acord de no agressió i deun no impacte directe (per aixó es diu Guerra Freda) però en concret la raó i motiu principal de la carta fou arribar a un acord amb els comunistes amb l’ intenció que retiressin els míssils de Cuba.
C) Arrel de l’aliança de Fidel amb el comunisme soviètic (bàndol oposat a EE.UU) els nord-americans van veure una gran amenaça que els soviètics muntessin instal·lacions de míssils ( i els feiamenys gracia que apuntessin a la península de Florida). Per aquest motiu EE.UU va dur a terme la invasió de Cuba a la badia dels Cochinos, on exiliats cubans de l’Agència Central d’Intel·ligència van dur a terme la missió d’enderrocar el govern de Castro, però van fracassar rotundament i només van aconseguir que Cuba demanes protecció a l’URSS. Al 1962, EE.UU va enviar avions espies, els quals vandescobrir que a Cuba hi havia instal·lacions de míssils dels soviètics i que a mes a mes estaven encarats cap a Florida. Arrel d’aquest fet, Kennedy va decretar el bloqueig naval de Cuba per tal d’evitar l’arribada de nous subministraments soviètics militars i va amenaçar a l’URSS de que si no retiraven els míssils, envairien l’illa de Cuba. Aquesta crisi i tensió va estar apunt de provocar unesclat de guerra directe entre les dues potències quan els vaixells americans que bloquejaven Cuba van tancar el pas a un comboi soviètic que portava subministraments a l’illa i que es negava a aturar-se. Finalment Khruixtxov accepta la proposta de Kennedy i decideix retirar i desmantellar tant els vaixells de subministraments com les instal·lacions de míssils i projectils de l’illa de Cuba.
Durantaquest conflicte de la Guerra Freda el món estava immòbil per que es trobaven davant d’un conflictes mundial on podia esclatar una guerra nuclear. Els presidents i governs de les dues potències mundials del moment es van reunir per trobar noves vies i camins en forma de diàleg i acords en diverses ocasions, fins i tot van establir una línia de contacte directe anomenat Telèfon Vermell, per fer...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Història antiga
  • Antig Edad E Historia De Los Nematodos
  • Grécia antiga
  • antigo
  • Breve historia del alma en la antig edad
  • Antigo De Sofocles
  • el antigo egipto
  • Egipto Antigo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS