Hist Ria Espanya PAU

Páginas: 93 (23088 palabras) Publicado: 16 de marzo de 2015
Índex
L’Època De La Restauració Borbóncia 1
Orígens I Consolidació Del Catalanisme 5
Transformacions Econòmiques I Socials Al Primer Terç Del Segle Xx 8
La Crisi Del Sistema De La Restauració (1898-1931) 10
La Segona República I La Catalunya Autònoma 15
La Guerra Civil 23
El Franquisme: La Construcció D’una Dictadura (1939-1959) 26
El Franquisme: Creixement Econòmic Immobilisme Polític(1959-1975) 32
Transició, Democràcia I Autonomia 38

TEMA 7
L’ÈPOCA DE LA RESTAURACIÓ BORBÓNCIA
Desprès del fracàs del Sexenni Democràtic, s’instaura una monarquia borbònica a Espanya, encapçalada pel pronunciament militar de Martínez Campos. El nou sistema de govern està basat en l’alternança del poder entre 2 partits (conservador i liberal).
Comença una restauració fins al pronunciament de la 2ºRepública, i durant aquest període la monarquia està sota el poder d’Alfons XII, Alfons XIII i la reina regent Maria Cristina.
Aquesta restauració no va ser democràtic, i va estar dominat per la burgesia.
Finalment a Espanya s’inicia una crisi de caire polític i moral en la qual la Península perd les colònies de Cuba, Filipines... i fa caure el període de la Restauració. Davant d’aquest fets’inicia un procés reformista per tal de modernitzar Catalunya.
Els sistema polític de la Restauració.
Martínez Campos fa un pronunciament l’any 1874 que va significar la restauració de la monarquia en la persona d’Alfons XII, únic fill d’Isabel II. El polític que va encapçalar el govern for Cánovas del Castillo, que va assumir la regència fins a la tornada del rei.
- Els conservadors estaven a favorde la Restauració borbònica, ja que volien tornar a l’estabilitat política i posar fi a les revolucions democràtiques i socials.
Cánovas no volia implantar un govern com el d’Isabel II, sinó que volia superar els problemes del liberalisme precedent. Els 2 objectius que es va marcar per aconseguir els seu propòsit van ser:
- Elaborar una constitució que vertebrés el sistema polític basat en elbipartidisme
- Pacificar el país posant fi a la guerra de Cuba i al conflicte carlí.
El primer que va fer va ser convocar eleccions a les corts.
La constitució del 1876 és una mostra del liberalisme doctrinari caracteritzat pel sufragi censatari i la sobirania compartida entre les corts i el rei. Era una constitució de caràcter conservador i inspirada en valors tradicionals.
Considerava lamonarquia com una institució superior, i constituïa un poder moderador entre l’alternança del poder entre els 2 partits polítics que constituïen el bipartidisme.
Es va establir el vot censatari limitat als contribuents (5% població). També va proclamar la confessionalitat catòlica de l’Estat, i una declaració dels drets, que en general es van restringir (drets d’impremta, d’expressió...)
El sistemade govern basat en el bipartidisme i en l’alternança del poder dels 2 grans partits: conservador: Cánovas i liberal: Sagasta. Renunciava a qualsevol pronunciament militar per tal d’accedir al poder, per tant van signar un torn pacífic per garantir l’estabilitat. Això va eliminar del panorama polític de la Restauració els continus pronunciaments militars. Eren partits dinàstics perquè estaven afavor de la monarquia alfonsina.
- L’estabilitat del règim es va veure afavorida per la fi de les guerres carlina i cubana. Els carlins van aconseguir algunes victòries tot i que l’exèrcit liberal va expulsar-los dels nuclis on s’havien fet forts. D’aquesta manera Carles va marxar a l’exili a França. L’acabament de la guerra carlina va permetre posar fi a la insurrecció cubana Guerra dels 10 anys enla qual es signà la pau de Zajón. En aquest tractat s’abolia l’esclavitud, es prometien reformes polítiques... Però l’ incompliment d’aquestes normes va desencadenar un nou conflicte Guerra Chiquita i la posterior insurrecció.
La vida política i l’alternança del poder:
El funcionament del sistema polític ideat per Cánovas cercava l’estabilitat política basada en l’alternança del poder dels 2...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Hist ria d Espanya tema15
  • hist ria t6
  • HIST RIA ALBA
  • Hist Ria Del Correu
  • HIST RIA DE LA POBLACI MUNDIAL
  • Hist Ria Econ Mica
  • Hist Ria Enfermeiros USA
  • Hist Ria Pol Tica De Venezuela

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS