HISTORIA DE L ART COMENTARIS

Páginas: 25 (6032 palabras) Publicado: 8 de noviembre de 2015
EL PARTENÓ
DOCUMENTACIÓ GENERAL
CATALOGACIÓ:
Títol: PARTENÓ (significa verge i es refereix a Atena)
Arquitectes: Ictinos i Cal· lícrates. (Fídeas fou el supervisor)
Cronologia: Sege V aC
Localització: Acròpolis d'Atenes (Grècia)
Estil: Grec clàssic
DESCRIPCIÓ:
Materials Constructius: marbre i fusta
Materails Decoratius: relleus i policromia
Aparell, tractament del mur: Regular
Tipus: TempleSistema constructiu: arquitravat
Dimensions: planta, 69,5m x 31m; columnes, 10,5 (alt) x 1,8 m (diàmetre base)
CONTEXT HISTÒRIC
El Partenó d'Atenes és l'edifici més significatiu de l'art grec, l’obra està situada al període clàssic, situat entre el segle V-IV aC, entre el final de les guerres mèdiques (grecs vs perses) i la mort d'Alexandre el Gran. És l'etapa de més esplendor i originalitat del'art grec.
Grècia és una cultura antropocèntrica (dimensió humana) que s’organitza en polis (comunitats independents), en destaquen Atenes i Esparta. Es van construir diversos edificis públics degut al seu ideal polític, la democràcia. L'arquitectura grega es caracteritza per la recerca de la bellesa i per la importancia de la religió.
ANÀLISI FORMAL
ELEMENTS DE SUPORT I SUPORTATS / ELEMENTSDECORATIUS
El Partenó s’ha construït seguint un sistema constructiu molt popular, l’arquitravat, que consistia en que els elements verticals (columnes i murs) aguantaven les estructures horitzontals (l’entaulament compost per un arquitrau, un fris i una cornisa). L’entaulament, els murs i les columnes interiors suporten la coberta inclinada a dues aigües, antigament de fusta i actualment destruïda.El Partenó està decorat per uns sèrie de relleus en el fris i, per la policromia i les escultures en el frontó que s’han perdut amb el pas dels anys.
ESPAI EXTERIOR
El partenó va ser construït seguint l'ordre dòric. És un temple octàstil (8 columnes a la façana principal) amb dos pòrtics hexàstils (segona filera de 6 columnes a cada façana) i perípter (tot l'edifici envoltat de columnes). Eltemple s’alça sobre una escalinta que dóna accés a l’edifici des de qualsevol dels costats. Sobre l’Estilòbat, arrenca directament les columnes d’ordre dòric, formades per un fust robust amb estries, sense base i amb un capitell sense decoració format per un equí (part circular) i un àbac (part quadrada). Sobre el capitell trobem l’entaulament, format per l’arquitrau llis i senzill, per el frisdecorat amb tríglifs i mètopes, i el frontó que tenia decoració escultòrica.
ESPAI INTERIOR
La planta és rectangular, amb una cel·la interior dividida en dos sales incomunicades, i per això era necessari dues façanes d’accés. La sala principal i més gran, la naos, contenia l’estàtua d’or d’Atena. La sala més petita, l'opistòdom, guardava el tresor del temple.
Les finestres i la porta oriental estavenpensades per a que entri l’ il·luminació del sol en el moment de sortir.
ESTIL
El Partenó pertany al Grec Clàssic. Hi podem trobar trets principals com ara la tipologia de temple, estil dòric, mesura humana, correccions òptiques per aconseguir l’harmonia i perfecció visual, sistema arquitravat, el material més usat és el marbre, més preocupació de l’exterior que per l’interior, bellesa del’exterior i la policromia que actualment s’ha perdut.
Cal·lícrates també va fer el temple d’Atena Nikea la mateixa Acròpolis.
INTERPRETACIÓ
CONTINGUT I SIGNIFICACIÓ

3- FUNCIÓ I SIGNIFICAT
Funció religiosa, estètica, per demostrar el poder de la ciutat. És l’edifici més important de l’Acropilis i l’element vertrebador.
És un temple dedicat a Atena, protectora de la ciutat. la seva decoració explicaepisodis de la deesa Atena. Hi havia representades escenes del naixement d'Atena i de la disputa entre Atena i Posidó. Destaca per ex. el fris de les panatenees, festa en honor a Atena que es celebra cada 4 anys.
i a les mètopes escenes de lluites mitològiques
Molta de la decoració escultòrica es troba actualment repartida actualment entre el Museu del Louvre i el Museu Britànic.
El Partenó, al...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Webs Història De L Art
  • COMENTARI HISTÒRIA DE L ART ANAVYSOS
  • Història De L Art 2
  • HISTORIA DE L ART
  • Història de l' art
  • Història de l art 2n Lliurament
  • Grans robatoris de l art
  • L´art de contar contes

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS