Historia de l'art

Páginas: 5 (1208 palabras) Publicado: 5 de noviembre de 2014
LA PREHISTÒRIA
Es divideix en dos períodes: Paleolític i Neolític.

El Paleolític
La primera mostra artística d’aquest període que s’ha conservat son els amulets de la fertilitat anomenats venus. Son petites figures femenines que destaquen per la grandària dels pits, ventre i genitals (òrgans reproductors) la funció de les quals era facilitar la procreació de la tribu i per tant la sevasupervivència. També s’han trobat figures d’animals fetes amb argila i escultures d’os d’un gran realisme.
Una altra mostra artística del paleolític son les pintures rupestres. Son representacions pictòriques dels animals basics per a la supervivència fetes a l’interior de coves. Les coves estaven situades en zones d’accés complicat, la qual cosa justificaria pensar que les pintures eren de funciómàgica i no pas decorativa.

El neolític
Les construccions d’aquest període, anomenades megalítiques, son de caràcter monumental. S’estenen des del Mediterrani fins al nord d’Europa. Destaquen els Dolmens i els sepulcres de corredor, on s’enterraven els membres de les classes dirigents, els menhirs, monuments de fertilitat i els cromlecs, que eren observatoris astronòmics.

MESOPOTAMIA
Lacivilització grega va anomenar Mesopotàmia “vall entre dos rius” la zona d’influència compresa entre els rius Tigris i Èufrates.

La cultura sumèria
Després d’un llarg període, van aparèixer les primeres mostres de cultura material: unes peces de ceràmica decorades amb figures d’animals molt estilitzades.
L’establiment dels primers assentaments van comportar el naixement de la cultura de Sumer(3500-2500 aC) creadora de l’escriptura cuneïforme. Es van construir grans palaus, com els de Mari o Ur. Pel que fa a l’arquitectura, els sumeris edificaven els temples dalt de petits turons anomenats tells. En aquestes muntanyes es construïa l’edifici religiós per excel·lència de Mesopotàmia: el ziggurat. La manca de pedreres d’on poder obtenir grans blocs de pedres va comportar la invenciórevolucionaria de la totxana. I amb la totxana, va arribar un altre innovació destacada, l’arc de mig punt, mitjançant el qual ja es van poder cobrir espais importants. La totxana evoluciona de l’ús del fang assecat al sol al fang cuit al forn. Les poques mostres d’escultura i pintura d’aquesta cultura, permeten veure una clara codificació estètica. En els relleus i les pintures les figures estan situadesen registres continus i son rígides i de visió lateral. En l’escultura exempta les figures son frontals, simètriques, hieràtiques i amb els ulls fets d’altres materials per simbolitzar el reflex de l’anima. Aquest darrer element va tenir continuïtat a Egipte i a Grècia.


Les cultures accàdia i babilònia
(2500-1600 aC) Malgrat que van seguir l’estètica sumèria van introduir-hi alguns factorsnaturalistes i sobretot van potenciar el concepte d’art com a propaganda política. Van abandonar la narració per registres i la van convertir en ascendent, van introduir-hi el que s’ha conegut com a perspectiva jeràrquica.

La civilització assíria
(1200-600 aC) Es va caracteritzar perquè no va ser una societat tan teocèntrica com les anteriors, va potenciar l’arquitectura civil amb laconstrucció de grans palaus com per exemple el de Ninve o el de Nimrud. Aquests palaus contenen figures i relleus que exaltaven la grandesa dels reis i també integraven la simbologia religiosa com a element de protecció. Tenien interès per l’estudi anatòmic, animal i humà, i un desinterès pel paisatge, valors que també van transmetre a Grècia.

La cultura persa o aquemènida
(550-331 aC) Va tornar arecuperar la rigidesa, va conservar l’estudi anatòmic en els relleus dels grans palaus com el de Persèpolis. Hipogeus –sepulcres subterranis- alguns reis els feien construir. La derrota final dels perses en front de les tropes d’Alexandre el gran (331 aC) va comportar l’hel·lenització del territori i l’adveniment dels regnes posteriors dels parts (239 aC-224 dC) i dels sassànides (224-650 dC) que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • historia de l'art
  • Historia de l'art
  • Història de l'art
  • historia de l'art
  • història de l'art
  • Història De L'Art
  • Historia De L'Art
  • Història de l'art

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS