Historia del Arte

Páginas: 30 (7298 palabras) Publicado: 20 de mayo de 2013
SOL IXENT. IMPRESSIÓ, Monet


a) Fixa tècnica

Títol: Sol ixent. Impressió
Autor: Claude Monet
Cronologia: 1873
Localització: Musée Marmottan, Paris
Estil: Impressionisme
Dimensions: 48 x 63 cm (petit)
Tècnica i suport: Oli sobre tela


b) Anàlisi formal i estilística

Breu descripció: Apareixen tres bots que naveguen per un port. En la distancia s’aprecia com surt el Sol.Composició: Existeixen dos eixos, un horitzontal i un altre vertical relacionats amb la secció àuria i amb el que, suposadament són vaixells, Monet marca la composició. El Sol crida l’atenció al fons de la imatge, que és d’un color acarbassat.
Al fons s’insinuen els vaixells mercants amb els seus pals i les xemeneies de les fàbriques que treuen fum. L’espessa boira matinal no impedeix que esdistingeixi una rodona de color vermell intens, el sol. Apropant-se a l’espectador, s’aprecien tres bots de rems que naveguen per les aigües encalmades en les quals es reflecteix la llum.

Espai i perspectiva: Paisatge marítim en una sortida de sol. La sensació de profunditat es crea per: la disminució de les dimensions de les barques, per la distribució de les barques en diagonal i per lespinzellades dels reflexos del sol a l’aigua, que cada vegada estan més separades a mesura que s’apropen a l’espectador.

Moviment: Els bots transmeten sensació de moviment o si més no, coneixença de que existeix moviment en la imatge. És una obra amb un moviment calmat, que transmet sensació de tranquilitat.

Llum: Apareix difuminada, per transmetre sensació de boira i confusió.

Color: Es juga ambel color per tal d’aconseguir efectes distorcionadors de la llum. Hi predomina la juxtaposició de colors càlids i freds (colors complementaris).

Pinzellada: Pinzellades petites, rápides i curtes.

Anàlisi estilística: Es tracta d’una obra impresionista. Ho sabem per l’importancia que se li dona al color, donant pinzellades petites donen via lliure a la imaginació de qui mira el quadre isegons se’l mira.


c) Anàlisi significativa o iconogràfica

Tema: Paisatge, marina. El port de Le Havre a la matinada. Es veu al fons l'estructura del port, les xemeneies dels vaixells i de les fàbriques i en primer pla diverses barques de pesca.

Font: Impressió personal del Port de Le Havre

Funció: Expressa una nova concepció artística que, en lloc de representar escenes, pretenia captarla llum, l’atmosfera en què aquestes es produïen.

Context: La rendició de Napoleó III davant de Prússia durant la guerra Francoprussiana al 1870 va ser aprofitada per obrers i socialistes de París per organitzar un govern propi: La columna Aquest govern va separar l’església i l’Estat, i va convertir les empreses en cooperatives obreres. Després es va iniciar un període de transició que vaacabar amb la producció de la 3a República.
- En el terreny artístic, França es va situar al capdavant d’Europa i és a França on s’instaura l’impressionisme.
- L’aparició de la fotografia al segle XIX trastocà la concepció tradicional de la pintura; havia sorgit una nova tècnica capaç de captar la realitat amb més fidelitat que cap altra, però l’únic que li faltava era color. La ciència de l’època,interessada en l’estudi d’aquest, conclogué que la gamma cromàtica derivava d’uns quants tons purs que es mesclaven òpticament a la retina.

Descripció del elements iconogràfics:

- Aquest quadre no era una representació topogràfica del port de Le Havre, sinó més aviat la impressió que li causà en veure’l a la sortida del sol; no volgué captar una escena sinó una atmosfera.

- Segons eltext citat anteriorment, Monet proposà per a aquesta tela un nom tan concís com Impressió, però el redactor del catàleg, Edouard Renoir, germà del pintor mateix cognom, optà per afegir-hi Sol ixent. Impressió a manera d’aclariment.

- Impressionisme prové d’aquest quadre de Monet, el qual juntament amb altres pintors com Renoir, Pissarro, Cézanne i Sisley organitzà una exposició el 1874 a...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Historia del arte Arte gotico
  • Historia del arte Arte en India
  • Historia del arte arte impresionista
  • Historia del arte
  • Historia del arte
  • Arte islámico, historia del arte
  • Historia del arte
  • historia del arte-arte islamico

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS