Historia, Naixament De L'Empresa Moderna

Páginas: 22 (5472 palabras) Publicado: 27 de noviembre de 2012
Tema 3. EL NAIXEMENT DE L’EMPRESA MODERNA (I)

L’APARICIÓ DE LA “EMPRESA MODERNA” EN EL TRANSPORT FERROVIARI I LES TELECOMUNICACIONS Les noves tecnologies de transport i comunicació (ferrocarril, telègraf, telèfon, vaixell de vapor i cable) van donar a la indústria i comerç uns transports i comunicacions més ràpides, regulars i segures, reduint costos i integrant el mercat internacional icontribuint al creixement de la renda del país on es van construir modificant per tant les perspectives de la macroeconomia. L’aparició de les noves tecnologies i sectors van tenir fort un impacte sobre l’organització de les empreses, mètodes de comptabilitat i de gestió i sobre l’estructura final dels mercats influint per tant en els aspectes microeconomies. Les característiques més importants enaquest període foren les següents: Substitució de l’empresa tradicional (de la indústria, finances i comerç) per la “empresa moderna” (amb diferents departaments funcionals i unitats operatives i dirigida per una jerarquia d’executius assalariats) Substitució de la comptabilitat simple d’operacions per la comptabilitat de costos analítica L’oligopoli i el monopoli es van convertir en l’estructura demercat més general en els nous sectors Ús del càlcul infinitesimal i anàlisi marginal (anàlisi econòmic) per part de les companyies ferroviàries El transport ferroviari, el telègraf i el telèfon en tant que sectors molt intensius en capital, gestió i coordinació i tecnologia, amb elevades economies d’escala en l’oferta que afavorien empreses grans i elevaven les barreres d’entrada al sector perpart d’altres capitals. Els tres sectors operaven xarxes físiques en què generaven externalitats de xarxa (economies de xarxa o d’escala del costat de la demanda), en les quals, el valor del servei ofert depenia del nombre d’usuaris. Les externalitats de xarxa estan subjectes a una “realimentació” positiva (la companyia que té la xarxa més àmplia atreu la major part de nous clients, mentre que la queté una xarxa petita tendeix a desaparèixer). El resultat són sectors productius i de serveis on el guanyador es porta tot el mercat (oligopoli, monopoli).

El ferrocarril i l’aparició de la comptabilitat i l’empresa moderna L’organització empresarial i la comptabilitat moderna van aparèixer en les companyies ferroviàries. La raó es pel fet que van haver d’enfrontar-se a nous problemesorganitzatius, entre els quals destaquen: -Construcció de costoses infraestructures i fer-les també rendibles -Necessitat de controlar el tràfic i garantir la seguretat del transport -Els costos fixos eren elevats i només podien ser rendibles amb un alt nivell d’ús de la seva capacitat -Les inversions en infraestructura i material rodant havien d’ajustar-se el millor possible a la demanda de transport (sila capacitat instal·lada era excessiva el marge de benefici queia i amb el les accions) Cal recordar que els ferrocarrils necessiten d’una infraestructura viària que s’ha de construir de bell nou a diferència de la navegació fluvial, marítima i aèria (aprofiten les rutes naturals i la infraestructura és de tipus portuari). Això va provocar que es desenvolupessin complexos sistemes d’informaciósobre desplaçament de combois i els seus costos, que van afectar tant recursos humans com mitjans tècnics i l’organització. La necessitat informació sobre la situació de les empreses es va traduir en el desenvolupament de distints sistemes comptables que van contribuir a la substitució de l’antiga tenidoria de llibres per la comptabilitat. Entre 1850 i 1860 els directius americans van inventar lestècniques bàsiques de comptabilitat, dividint les pràctiques comptables en:
a.

Comptabilitat financera

La seva finalitat és donar als Consells d’administració informació suficient per a la presa de decisions, per a la qual cosa es creen grans departaments d’intervenció amb la missió de fer el registre, verificació i auditoria de les transaccions financeres Cap a 1857 els departaments...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • HISTORIA DE LA MODERNA
  • Historia Y Modernidad
  • historia moderna
  • historia de el modernismo
  • la historia moderna
  • Historia De La Modernidad
  • HISTORIA MODERNA
  • historia moderna

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS