Historia Social De Catalunya

Páginas: 11 (2648 palabras) Publicado: 5 de diciembre de 2012
HISTÒRIA SOCIAL DE LA LLENGUA
Exercici 1

Història social de la llengua
Exercici 1

Història social de la llengua
Filiació lingüística i història de la llengua
Durant la Edat Antiga l'aparició dels ibers, un conjunt de pobles que van ocupar la península, va crear l'inici del territori català. Segons les fonts clàssiques d'estudis la diferenciació dels diferents pobles és bàsicament lallengua i la cultura encara que poden tenir similituds, així doncs un dels pobles que va ocupar la península es va instal·lar a la zona costera des de Llenguadoc fins a Alacant. Segles després els romans van crear ciutats en tot el territori i van començar a delimitar el territori de Catalunya, la caiguda de l'imperi romà i l'ocupació dels visigots no va suposar un gran canvi al territori.

Durantl'edat mitjana a Gòtia, terme utilitzat com a sinònim de Hispania que designava els comtats catalans per part dels francs, es va instal·lar Carlemany que va utilitzar aquest territori com a frontera amb els àrabs. Hi havia diferents comtats com a nuclis territorials que produïen el que necessitaven i generaven poc comerç, Guifré el Pelós i Borrell II van unificar els comtats d'Urgell, Cerdanya,Girona i Barcelona, creant en aquest últim una ciutat amb més importància. El procés lingüístic del qual deriva el nom de Catalunya, prové de l'època feudal ja que als territoris catalans hi havien molts castells gràcies a la seva posició com a frontera. La mort del rei Pere el Catòlic i la derrota aragonesa a la Batalla de Muret va significar el fi de l'expansió de la corona d'Aragó a Occitània iva provocar l'expansió cap a València i les Illes Balears.
La gran expansió del català com a idioma de cultura es va donar a partir de 1213 amb la corona d'Aragó, on van aparèixer personatges com Ramon Llull o obres com Tirant lo Blanc. Durant aquesta època es va passar d'un estat feudal a un estat monàrquic, donant lloc a unes institucions de govern que més tard es convertirien en la Generalitatde Catalunya.

En l'època de l'Edat Moderna, el matrimoni de Ferran II el Catòlic i Isabel de Castella, va provocar un auge a l'imperi hispànic que juntament amb la crisi catalana a causa les continues revoltes i les diferents guerres, com la Guerra dels Segadors (1640-1652), va fragmentar i va portar la castellanització la societat catalana. A més a més, el 1659, Catalunya va perdre elRosselló, el Capcir, la Fenolleda, el Conflent i la meitat de Sardenya a causa del tractat dels Pirineus, per posar fi a la Guerra dels Trenta Anys, entre la corona espanyola i francesa.
Al segle XVIII, Catalunya ressorgeix econòmicament i es prepara per, al segle següent, la Revolució Industrial Catalana i el naixement del catalanisme polític.

El reconeixement de la unitat lingüistico-cultural delcatalà com a nació es comença a donar a partir de la Renaixença, però el terme Països Catalans es troba documentat per primera vegada en la obra Historia del Derecho en Cataluña, Mallorca y Valencia. Código de las Costumbres de Tortosa, I (Madrid, 1876) del valencià Benvingut Oliver i Esteller.

Territori del català
Els Països Catalans, és el territori on la llengua principal es el català o onhan viscut els catalanoparlants. Situats a la costa occidental de la mar Mediterrània, ocupa des de Salses fins a Pilar de la Foradada i des de la Franja de Ponent i el límit occidental de el País Valencià a la costa mediterrània, també s'inclou l'arxipèlag de les Balears i la ciutat de l'Alguer a Sardenya.

La llengua principal dels Països Catalans és el català, encara que a molts llocs rep elnom del gentilici (com mallorquí, menorquí, etc.) no tenen reconeixement oficial, excepte a València. Hi ha excepcions com a les comarques occidentals i meridionals del País Valencià on es parla el castellà, i a la Vall d'Aran i la Fenolleda, on es parla l'occità. El català és l'única llengua oficial a Andorra, Catalunya (juntament amb el castellà i l'aranès), al País Valencià i les Illes...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Historia De Catalunya
  • Historia de Catalunya
  • causes politiques catalunya historia
  • Historia represion a catalunya
  • Historia De Catalunya 600
  • Cronologia Historia De Catalunya
  • TEMA 6 LA HISTORIA DE CATALUNYA EN ETAPES
  • historia catalunya

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS