historiacatalana

Páginas: 5 (1176 palabras) Publicado: 2 de diciembre de 2013



Comentari de text d'Antígona

Antígona es una obra escrita per Sófocles en torn de l'any 442 ac. Sófocles va ser un dels tres dramaturgs més importants de l'antiguitat, amb Édip i Eurípides. Entre les seves obres les més importants i influents són Èdip Rei i Antígona. No se sap en certesa les dates del sue naixement ni de la seva mort, però es situa com a naixementel 496 ac i com a mort 406 ac, va viure uns 90 anys.

La obra pertany al gènere dramàtic i subgènere és la tragèdia. Tota la obra es dialogada i argumentada per els personatges. Te lloc a la ciutat de Tebes i la acció es desarolla en un dia, des de la sortida del sol fins la posta.


Per llegir Antígona primer es necessari conèixer tot el mite d'Èdip. Laios, rei de Tebes estava casat ambIocasta, germana de Creont. Lios desitjava tenir fills, però Apol·lo li va prohibir aquesta idea i el va advertir de que si ho feia el seu fill el mataria i porteria Tebes a la ruïna. Laios sense fer-ne cas va engendrar un fill al que van nomenar Èdip, el rei penedit de la seva decisió va ordenar abandonar el seu fill al bosc. Peró creix fort i vigorós lluny de Tebes. Un dia es troben cara a carapare i fill sense conèixer la seva relació. El retrobament té lloc en un camí i els dos discuteixen sobre qui ha de passar primer, i la discussió acaba amb la mort de Laios a mans del seu fill, i així es compleix la profecia. Quant arriba a Tebes es troba amb l'Esfinx, a la qual venç i es casa, per ordre de Creont amb la reina viuda que es la seva mare amb la qual tenen quatre fills: Antígona,Ismene, Polinices i Etèocles . Al cap de poc es revelat a Èdip el seu doble crim i s'arrenca els ulls i la seva mare es penja. Edip que segueix viu es maltractat per els seus fills i abans de morir els maleïx. Quan mor el rei els dos fills no es posen d'acord sobre qui serà el nou rei de Tebes, decideixen que durant un any ho serà un i l'any següent l'altre. Peró Polinices es desterrat per el seu germài ha de marxar. Polinices va cap a Argos i planeja la seva venjança. Quan torna a la ciutat els dos germans es maten mútuament a la batalla.
I és aquí on comença Antígona, quan es disposa a enterrar el cos del seu germà Polinices com ho diuen les lleis divines. Peró Creont s'hi nega i ordena la mort d'Antígona, en conseqüència la del seu fill i després la de la seva dona.

En l'antiguitat esrepresentava en el teatre i constava de sis escenes sense contar el pròleg. El pròleg es la primera escena Antígona i la seva germana Ismene, Antígona li diu que vol enterrar amb els honors que li pertoquen a Polinices (que ha mort en combat), Ismene si nega a causa de la prohibició del rei Creont. En el primer episodi Creont explica les seves intencions d'enterrar com es degut a Etèocles i deixarPolinices per als gossos i els ocells. En el mateix moment entra un missatger i diu al rei que algú ha fet les honres fúnebres a Polinices. En el segon episodi el guàrdia sorprèn a Antígona fen els honors al seu germà, quan la porten davant el rei Creont (que es el seu oncle) ella diu que està complint amb les lleis divines. En el tercer episodi Arriba Hèmon (fill de Creont i promès d'Antígona) ili diu al seu pare que el poble de Tebes no creu que sigui necessari la pena de mort per a la seva promesa i demana al seu pare que la perdoni. El sue pare no hi està d'acord i obliga a Hèdmon a veure el seu judici, però ell espantat s'en va de la sala. En l'episodi quart Antígona es portada a la tomba i ella es lamenta de sofrir tal càstig a causa haver estat justa, sense amics i sense conèixerel matrimoni. En el cinquè acte un endeví li diu a Creont que la ciutat serà maleïda per els déus si no canvia la seva decisió, Aquest s'hi resisteix, però, quan l'endeví l'adverteix que pagarà amb la mort del seu fill la mort d'Antígona, es posa a disposició del Consell de Vells. En l'èxode apareix un missatger a informar que Hèmon ha mort, en veure a la seva promesa penjada ha anat davant del...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS