Història 1r Parcial

Páginas: 11 (2719 palabras) Publicado: 26 de octubre de 2015
HISTÒRIA 1R PARCIAL 1R TRIMESTRE
TEMA 7 – L’ÈPOCA DE LA RESTAURACIÓ BORBÒNICA (1875-1898)
1. EL SISTEMA POLÍTIC DE LA RESTAURACIÓ
Restauració borbònica 1875-1902. 80% de la població agrària. La terra pertany a poca gent. La noblesa tenia les terres. Els pagesos eren molt mal tractats. Els jornalers no tenen amo fixe. Hi havia una monarquia autoritària. A Catalunya no hi havia alta noblesa, lesterres eren mes petites i els pagesos eren ben tractats perquè tenien contractes. Qui tenia més poder era la Burgesia (manufacturera, visió industrial però treballaven a mà). Els burgesos es casaven amb les “povilles” de les cases nobles o al revés, això implicava tenir diners i prestigi. També hi ha un creixement demogràfic.
1.1. UN NOU SISTEMA POLÍTIC
- Cánovas del Castillo  partit liberalconservador (nobles, alta burgesia). Defensava l’estat religiós (catolicisme), sufragi censatari (vot restringit: 5% població). Mesures econòmiques modernitzadores. Gent més conservadora. - M. Sagasta  partit liberalfusionista (petita burgesia, treballadors..). Mirava més per les classes mitjanes /baixes. Sufragi universal, més drets i llibertats, canvis en les lleis laborals.
Cánoves tenia dos objectius: elaborar una constitució amb un sistema polític basat en el bipartidisme i pacificar el país posant fi a la guerra de Cuba i al conflicte carlí. El seu projecte bipartidista necessitava un altre partit decaràcter més progressista i va proposar-li a Sagasta (partit liberal). Primer va fer una convocatòria d’eleccions per a unes corts constituents, ja que la constitució del 1869, Cánovas no en volia saber res perquè era massa liberal. No va tenir efecte després de la proclamació del a república. Se’n va redactar una altra
CONSTITUCIÓ DEL 1876.
Els dos partits coincidien ideològicament en lesqüestions fonamentals, però diferien en aspectes. Eren partits de minories. Defensaven la monarquia, constitució, propietat privada i consolidació de l’estat liberal. Els conservadors es mostraven més inclinats a un sufragi censatari i la defensa de l’Església i de l’odre social i els liberals eren partidaris al sufragi universal masculí i un reformisme social més progressista.La constitució és una mostra del liberalisme doctrinari, sufragi censatari i sobirania compartida entre les corts i el rei. Era una constitució decaràcter conservador. Considerava la monarquia una institució superior, permanent i al marge de qualsevol decisió política. Constituïa un poder moderador entre els partits polítics. Acorda que Espanya és una monarquia parlamentària i hereditària. Hi havia separació de poders amb pressió del rei. Les corts eren bicamerals i es componien del Congrés del Senat (% escollits pel rei) i del Congrés deDiputats (parlament) Poder legislatiu: amb el rei, que podia anular lleis.Poder executiu: govern + rei. Poder judicial: tribunals.
Una llei el 1978 va establir el vot censatari, limitats als grans contribuents. Els electors...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Castellano 1r Parcial 1
  • Cuestionario Derecho 1R. Parcial
  • 1r Examen Historia Batx
  • Història 1r Lliurament
  • 2 Aval 1r Parcial SOLUCIONARI
  • parciales de historia
  • Pàrcial de historia
  • Parcial Historia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS