HISTÒRIA DE LA LLENGUA CATALANA

Páginas: 4 (891 palabras) Publicado: 23 de mayo de 2014
HISTÒRIA DE LA LLENGUA CATALANA
 La romanització
La romanització va ser el procés d’implantació de la llengua i cultura llatina per part de l’Imperi Romà als territoris conquerits, aqueststerritoris eren les terres riberenques i les illes del Mediterrani.
L’evolució del llatí vulgar en aquests extensos territoris va donar lloc a la creació d’un conjunt de llengües diferenciades entre ellesper aspectes relacionats amb la intensitat, el moment d’inici i la durada d’aquesta romanització.
Els territoris on actualment s’hi parla el català varen ser els primers llocs romanitzats. A més amés, la romanització hi va ser molt intensa a causa de dos factors. Per una part, l’Imperi Romà no tingué dificultats a l’hora de conquerir aquests territoris ja que els seus habitats no hi posarenresistència. Per altra part, aquests territoris estaven situats en un lloc clau ja que es trobaven molt a prop de Roma lo que conduïa a una bona comunicació entre Roma i la resta de territorismediterranis.
Així, podem explicar que la llengua catalana es va formar als comptats catalans que formaven la Marca Hispànica. A partir del segle VII i VIII a les terres conquerides ja no s’hi parlava el llatívulgar sinó que les llengües romàniques. Aquelles llengües que s’havien format a partir de l’evolució del llatí vulgar.
Durant el regnat de Jaume I (segle XIII) el català va assolir un model dellenguatge escrit que es va anar aplicant a tots es camps fins a convertir-se en un model que avui en dia anomenaríem oficial. Hi hagué dos factors decisius en aquest procés: el prestigi que li conferí lamonarquia ja que la llengua escrita anteriorment era el llatí; i l’ús que féu la Cancelleria Reial ja que era una la institució encarregada de redactar tots es documents oficials dels territorisconquerits i ho feia amb les llengües oficials, el català, l’aragonès i el llatí. Utilitzaven un model estàndard que llavors va ser imitat pels escriptors. D’alguna manera, podem parlar de l’inici del...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • historia de la llengua catalana
  • Historia De La Llengua Catalana
  • Història de la llengua catalana
  • Història De La Llengua Catalana
  • Llengua catalana. unitat 1
  • Antropologia llengua catalana
  • La Llengua Catalana A Andorra
  • historia de la llengua

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS