Hobbes locke y rousseau

Páginas: 9 (2049 palabras) Publicado: 15 de enero de 2011
Teoria política

1) Explica en que consisteix el materialisme del pensament polític de Hobbes.

Per tal de donar explicació als fets naturals que regeixen el món, trencant amb els dogmes divins que donaven explicació a la realitat existencial de l’home i la natura, la corrent filosòfica del mecanicisme esdevé a partir del segle XVII una cosmovisió capaç de donar explicació als fenòmensmaterials alhora que nega en aquests les entitats espirituals.
Segons aquesta doctrina tota realitat natural té una estructura comparable a la d’una màquina, de manera que es pot explicar la realitat comparant-la amb el funcionament de les maquines. A partir de les nocions de matèria i moviment tota la realitat s’entén segons els models proporcionats per les maquines. És una manera de concebre larealitat per tal de poder explicar-la, sense pressuposar el caràcter mecànic del que és real.
El pensador Thomas Hobbes fou una persona profundament influïda per les matemàtiques, la física i la geometria i a qui les aportacions de científics com Galileu tingueren gran transcendència en el desenvolupament del les seves teories. Hobbes va emprar una metodologia científica molt rigorosa i aplicà elsistema científic en la manera d’organitzar les institucions on tots els fenòmens naturals i socials responen al materialisme mecanicista. Qualsevol estudi d’un fenomen s’ha de fonamentar amb alguna metodologia que es basi en la descomposició de la matèria, anant a buscar les relacions causals. Utilitzant aquesta lògica reduccionista, l’home es pot entendre com un autòmat ja que el seu funcionamentes pot extrapolar al funcionament d’una màquina com un rellotge . Pressuposant que l’Estat és un artefacte humà, cal descomposar l’artefacte en peces per tal d’entendre les seves dinàmiques. La peça final i motor de l’Estat és doncs l’home i per entendre’l s’han d’analitzar les seves característiques que són la racionalitat i les passions. Classificà els moviments en dues classes: els vitals, queno depenen de la imaginació per posar-se a terme, com pot ser la digestió, la circulació de la sang i la respiració. I un altre tipus de moviments que anomenats voluntaris els quals depenen sempre d’un pensament precedent, on la imaginació és el primer origen intern d’aquest moviment. Els moviments voluntaris són alhora impulsos d’atracció i aversió. Així el que els homes desitgen es diu tambéque ho estimen i que el que odien són aquelles coses per les quals senten aversió. La característica principal del mecanisme humà és el desig de subsistència que no es complau amb el patiment dels altres. Aquest desig de subsistència fa que l’home estigui afectat per la por a perdre el que té . Aquests criteris utilitaristes/individualistes per caracteritzar l’home es troben en la seva creençaen que tota la societat es forma per utilitat o vanitat, és adir a causa de l’amor dels homes cap a si mateixos i no vers els altres. El sorgiment del Leviatán és doncs un home artificial d’estatura i força superiors a les del natural pensat per a la protecció i defensa de l’home. La sobirania és la seva ànima artificial que li dona força i moviment al cos sencer. Els funcionaris i magistrats ensón les articulacions. La recompensa i el càstig fan les funcions dels nervis. La opulència i les riqueses de tots els homes formen la força del gran Leviatán ja que conformen el desig de subsistència dels homes per por a perdre el que tenen. Els consellers en són la memòria La equitat i les lleis són la raó i la voluntat artificial. Finalment els pactes i convenis mitjançant els quals es van ferper unificar les parts del cos polític són inici de la voluntat de crear l’Estat. L’autor ho exemplificà dient que les parts del cos polític s’assemblen al fem a l’home pronunciat per Déu en la Creació.

2) Exposa els conceptes bàsics de l’iusnaturalisme de Locke.

La idea iusnaturalista és una resposta filosòfica al problema del Dret. La història del pensament de la humanitat ha tractat...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • hobbes locke y rousseau
  • Hobbes, Locke, Montesquieu y Rousseau
  • Comparación hobbes, locke y rousseau
  • comparacxion entre locke, hobbes y rousseau
  • Hobbes, Rousseau, Spiniza, Locke
  • Hobbes, Locke, Montesquieu y Rousseau
  • Hobbes – Locke
  • El pacto social locke+rousseau+hobbes

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS