humanisme asdjasa

Páginas: 10 (2440 palabras) Publicado: 9 de junio de 2014
T.14. L’HUMANISME

- L’humanisme (XIV, XV) naix a Itàlia. Petrarca es qui ho va difondre. L’educació comença a perdre valor, per la introducció de noves idees.
- CANCELLERIA: obliga als escrivans a anar a Itàlia i França(Avinyó) i tenen contacte amb noves maneres del pensament.
- Es el corrent filosòfic que introdueix al Renaixement període que es dona després de l’edat mitjana.CARACTERÍSTIQUES:
- Antropocentrisme: L’home és la mesura de tot. La raó va davant de la fe.
- Fe en segon pla, s’instal·la la raó.
- La literatura s’estén com un vehicle d’idees (no per a doctrinar a la gent) , si no per obrir el pensament humà. Els monjos la guardaven , ja que ells transcrivien les escriptures, els missatges que provocaren una catàstrofe contra la fe.
 Comença a donar-se unpensament que diu que l’home pot pensar per ell mateix (no em de creure-nos els que ens diuen, tinguem que investigar)
- Se li dona importància al llatí, que obri la capacitat mental de l’home. Es comença a traduir-se els llibres i el treball del traductor ( El pensament clàssic comença a expandir-se). Les primeres impremtes s’instal·laren a València, perquè facilita el negoci i l’empresa editorialcomença a expandir-se.
- 1º que fa es descobrien el negoci dels llibres que estaven a mans dels que podien pagar una còpia, vendre-los per a difondre el pensament que està traduït del llatí, per a donar cultura i fomentar la lectura.
- 1er llibre imprès a València (1474)  Trobes en llatí de la Verge Maria
- Apareix a Florència, la Toscana (Itàlia): L’humanisme en la segona meitat, correntdirigits als intel·lectuals, que després serien els encarregats de difondre’l.
- A les terres catalanes es on primer arriba L’humanisme, per això arriba molt més prompte. La raó fou perquè eixe segle fou el segle d’or en Catalunya.
- La Cancelleria Reial continua funcionant fins als principis del S.XVIII. En el regnat de Pere el Cerimoniós i Alfons el Magnànim, on la Cancelleria Reial va ser mésimportant (fundada per cavallers , notaris, secretaris..) amb altres capacitats intel·lectuals. No només serveix com a tasca de d’administració, si no com a centre de coneixements, font pels pensaments i cultura.
- Comença una llengua imitant la sintaxi llatina creant prosa elegant catalana. En un català literari eliminen les paraules vulgars o subordinació, registre +culte
- Aixina es forma unaliteratura més elaborada, que conté els coneixements de llengua i intel·lectual, i la introducció de noves corrents, gràcies als territoris italians. Tenien el poder a tot tipus de documents. Gràcies a les traduccions, tenien un estil elegant, equilibrat que imiten al llatí.
- Hi havia plagi en aquesta època, perquè tenies la possibilitat de comprar i llegir llibres per a copiar.
PROSAHUMANISTA I MEDIEVAL
- La prosa medieval utilitza la Bíblia com la única veritat. En les proses, tracten la vida dels filòsofs (literatura patrística).
Es una prosa breu, simple i predomina les oracions simples.
- Prosa humanística: Utilitza els clàssics grecs i llatins com a model moral. Presenta una sintaxis llatina i un estil ampul·lós (molt carregat, solemne, riquesa lèxica, cultismes). DestacaBernat Metge.
CRONOLOGIA DELS MONARQUES
Pere el Cerimoniós (1336-1387) : Cancelleria Reial.
Joan el Caçador (1387-1396): Successor de Pere el Cerimoniós. Regna durant l’època de Bernat Metge. Mort inesperada i al tro el va succeir el seu germà que no estava preparat per a ser rei- Martí l’Humà (1396-1410): Mor sense descendència
Interregne (1410-1412): Compromís de Casp
Ferran d’Antequera(1412-1416): Trastàmara castellana
Alfons el Magnànim (1416-1458)
BERNAT METGE (VIDA)
Bernat Metge
Bernat Metge tenia un caràcter escèptic, lliure e independent. Era un dels autors medievals que més s’acosta al actual escriptor. Veu el món des d’un observatori diferent del de l’Edat Mitjana i mostra aspiració a ser modern.
Secretari de la cancelleria reial
Formava part del club selecte de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Humanisme
  • Humanisme
  • humanisme
  • humanisme català
  • Humanisme reinaxentista
  • Asdjas
  • Humanism
  • humanisme

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS