Hume

Páginas: 13 (3167 palabras) Publicado: 17 de febrero de 2013
DAVID HUME (1711-1776) ( Empirisme
CARACTERÍSTIQUES GENERALS DEL PENSAMENT EMPIRISTA D’HUME

- Epistemologia empirista: origen i límit coneixement ( experiència sensible.

- Crítica a la metafísica: objectes metafísics són inassolibles pel coneixement humà ( dedicar-se a la metafísica és una tasca inútil (l’objecte és una il·lusió).

- Escepticisme: moderat (segons l’època de la sevavida), pel que fa a arribar a coneixement certs.

- Temàtiques predilectes: les més pràctiques, relacionades amb l’home, i que puguin contribuir en el benestar moral i social. La psicologia, per saber els límits i el funcionament del coneixement humà.

- La filosofia com a ciència crítica: ha de ser una ciència crítica per les altres ciències.

EPISTEMOLOGIA

La seva epistemologia es troba altractat de la naturalesa humana i a la obra investigació sobre l’enteniment humà.

Aspectes fonamentals de l’epistemologia d’Hume:

A) EPISTEMOLOGIA EMPIRISTA

Perquè el límit del coneixement és l’experiència sensible, nega idees innates i es un empirisme radical perquè no fa concessions a deduccions que puguin demostrar entitats metafísiques. (COMP. LOCKE)

B) IDEISME

D’origen cartesià(d’on Locke s’inspira, negant les innates). Aquesta concepció defensa que els elements que constitueixen el pensament humà són les idees. Com que és ideista, considera immanent el coneixement humà: només coneixem directament les nostres representacions mentals, no les coses.

Tipologia de les idees: aprofundeix més que Locke, fent la distinció entre impressió i idea. Ambdues són percepcions,però:

- Impressió: percepció immediata (sensacions, emocions i passions).

- Idea: percepció que és còpia d’impressions.

La impressió i la idea tenen l’origen en l’experiència, la impressió és l’original i la idea és la còpia de la impressió. Es distingeixen l’una de l’altra:

- Pel grau d’intensitat o vivesa: impressió més vívida que idea.

- Per l’ordre d’aparició: impressió es dónaabans que la idea.

Es distingeixen entre elles sense cap referència a les coses.

Hi ha 2 tipus d’impressions i 2 d’idees:

Impressions

- Impressions simples (un color).

- Impressions complexes (una poma, un paisatge).

Idees

- Idees simples: còpies d’impressions simples (idea d’un color).

- Idees complexes: amb la imaginació a partir de combinacions entre ideessimples o complexes (personatge de ficció, una sirena).

Nega les idees innates, perquè no tenim idees fins desprès d’haver tingut impressions, aquestes són originàries. Criteri de veritat: fonamentat es la relació impressió-idea (si una idea no es pot remetre a la impressió no té significat, ex: conceptes metafísics. S’ha de descobrir quines impressions hi ha en l’origen d’una idea). Per ell, lesidees (relacionades amb impressions) són l’objecte del seu interès filosòfic, considerant les impressions són l’objecte de la fisiologia.

C) LA IMAGINACIÓ I LES LLEIS D’ASSOCIACIÓ

Considera que les idees no es donen desconnectades, que es relacionen d’alguna manera entre elles. La imaginació és la capacitat que té la ment humana per connectar idees, ho pot fer lliurement (personatge deficció). També existeixen uns patrons de relació consistents que anomena lleis d’associació: són l’instrument d’anàlisi fonamental en la seva 1a obra, inspirades en les lleis de gravitació universal de Newton. L’estudi d’aquestes sorgeix de l’interès que desperten en ell la formació de les idees complexes.

A través de l’experiència busca les forces que entre natural i espontàniament en joc enl’associació d’idees, considerant que aquestes forces operen en la imaginació, n’hi ha 3:

- Semblança: capacitat d’una idear per relacionar-la amb una altra perquè tenen alguna semblança (retrat persona ( persona retratada).

- Contigüitat: de 2 tipus:

- Espacial: capacitat per relacionar una idea amb una altra que es troba pròxima a l’espai. (idea edifici ( el que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Hume
  • Hume
  • human
  • Hume
  • huma
  • huma
  • Huma
  • Huma

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS