ingles

Páginas: 8 (1758 palabras) Publicado: 8 de abril de 2013
0.- Itroducció.

L’Europa feudal és el nom amb què designem l’Europa cristiana occidental durant l’Edat Mitjana. És possible que tingues certes idees sobre aquesta Europa feudal: castells, armadures, tornejos i llauradors pobres.
Era una Europa insegura, escenario de guerres constants, en què els reis tenien dificultats per a formar els seus exèrcits.
També era una Europa en la qual lanoblesa i el clero, amos de la terra, permetien que els llauradors les treballaren a canvi d’impostos, rendes i prestacions de serveis gratuits per als senyors.
Aquest rígid sistema social de guerres, clergues i llauradors, presidit per la guerra i el treball en el camp, es va veure alterat des de del segle XI per l’aparició de nuclis de comerciants a partir dels quals es van formar ciutatsd’importància i un nou grup social: els burgesos.



1.- L’Europa feudal. Concepte de feudalisme i característiques de l’Europa feudal.

A partir dels segles IX i X, en l’occident europeu es va desenvolupar un sistema polític, econòmic i social conegut com a feudalisme. Aquest sistema va perdurar durant tota l’Edat Mitjana i es va caracteritzar per:
-La pèrdua de poder dels reis.
-La divisió de lasocietat en grups tancats (estaments).
-Un ordre econòmic basat en l’explotació de la terra per part dels llauradors.


2.- Les relacions de vassallatge.

Des del segle IX, a la mort de Carlemany, el poder dels reis va patir un procés imparable de decadència i fragmentació. Afavorit per la inseguretat creada per les segones invacions i per la falta d’autoritat del poder reialdavant dels nobles, que comptaven amb castells. Els nobles soviet lluitaven entre si i atacaven llauradors lliures per a fer-se amb les seues terres.
L’única forma que tenien els reis de pacificar els seus territoris era comptant amb els nobles, las que havien de cedir terres per a assegurar-se la seua fidelitat.
L’autoritat reial va disminuir encara més i va estar en mans d’una poderosanoblesa guerrera que establia amb les reis un contracte, l’anomenat pacte feudal o vassallàtic.

Senyor: -El senior es el rei.
-Entrega al vassall un feu. També podia consistir en una renda o un càrrec polític.

Vassall: -El vassall és un home lliure, membre de la noblesa.
-Està obligat a ajudar al senyor en la guerraaportant homes armats (auxilium) i a donar Condell al seu senyor (consilium).
-En la cerimònia de l’homenatge, el vassall jura fidelitat al senyor. Aquest jurament és sagrat i si el trenca pot perdre el feu.


3.- La societat de l’època feudal.

La societat feudal es va organitzar en tres grups o ordes que més tard van rebre el nom d’estaments. Cada orde o estamen tenia les seuespròpies obligacions i drets. Es tractava de grups tancats, ja que era molt difícil cambiar d’orde social. Els tres grups van ser: la noblesa, el clerg i els llauradors.



4.- La vida dels nobles en l’Edat Mitjana.

A aquest grup es pertanyia per naiximent, tenien la missió de defensar la societat mitjançant les armes. La guerra era la seua fora de vida.
Existien distintes categories de noblesa:l’alta noblesa era molt poderosa, avegades, eren propietaris de més terres que esl mateixos reis. Hi havia també una baixa i mitjana noblesa composta per cavallers i senyors amb menys possessions.
Els nobles residien en castells, no pagaven impostos i, gràcies a les donacions feudals, eren amos de gran port de les terres. Es van convertir en senyors i, comptaven amb privilegis. Els més importansvan ser.
-Aconseguir transformar els feus en hereditaris.
-Els drets senyorials: no treballar, recaptar impostos, gaudir de monopolis. Els que els permetia cobrar multesi obtener pagaments per permetre activitats com la caça en els boscos, l’us de molins, forns, trulls, travessar pons i camins, etc.
-Els drets jurisdiccionals.


5.- La vida dels clergues en l’Edat Mitjana....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Ingles
  • Ingles
  • Ingles
  • Ingles
  • Ingles
  • Ingles
  • Ingles
  • Ingles

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS