Instituït VS instituent

Páginas: 4 (755 palabras) Publicado: 25 de marzo de 2013
Podríem definir com instituït en un sentit ampli com aquell conjunt de normes, valors, formes de fer de la societat predeterminada i constituïda en un moment donat, amb les quals es regeix aquestasocietat, i instituent com aquells canvis que es volen fer sobre el instituït per diversos motius, ja siguin culturals, socials o simplement perquè ho instituït ha quedat una mica "desfasat". És unconcepte segons Castoriadis que pensa sobre les institucions com una lluita constant entre el instituït i el instituent, allò que pugna per establir però només té la força de la resistència, contra laforça que ja té el instituït, que seria el poder atorgat per l'imaginari social, que pensa que el instituït és atemporal i ni pensa ni vol canviar-lo. És per això que, en la societat els canvis no esdonen amb tanta freqüència i quan es donen aquests canvis poden esdevenir instituïts i sempre hi haurà nous instituent intentant desterrar.
L'imaginari social segons aquest mateix autor es divideix endos plans de significació personal i dependents. Un pla seria el primari o central que són aquelles institucions imaginades que no depenen sinó de la seva mateixa idea per referenciar (l'estat, lafamília, Déu, segons el mateix Castoriadis). I l'altre pla seria el secundari que sorgeixen i depenen dels primaris, sent aquestes representacions considerades instrumentals, jugant un simple paperreproductor de les primàries.
Segons Maffesoli, hi ha un enfrontament (que per cert sempre ha existit) entre el poder instituït i el poder instituent. El primer està format per una minoria que imposa otracta d'imposar les seves formes de cultura (en el cas de Tunísia la minoria és tot el que envolta al règim de Ben Ali), el segon constituït per la majoria va construint paral•lelament noves formes decultura que eventualment es toquen amb les del poder instituït i volen, aconseguir que aquestes noves formes de cultura o normes seves quedin instituïdes en la societat(la multitud de persones que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • VS
  • la vs
  • ups vs dhl vs fedex
  • Html Vs Xhtml Vs Html5
  • Servlet Vs Php Vs Cgi
  • Casta Vs Democracia Vs Pueblo
  • vs. conducef
  • ERP Vs

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS