Interacció Alumnes Sords-Professor

Páginas: 12 (2833 palabras) Publicado: 7 de enero de 2013
LES INTERACCIONS ENTRE EL PROFESSOR I L’ADOLESCENT SORD PROFUND INTEGRAT A L’AULA REGULAR DEL ALUMNES OIENTS



1.Introducció

La integració requereix un conjunt d’adaptacions de l’aula ordinària a les peculiaritats comunicatives del nen sord, tant des del punt de vista de la programació i adaptacions curriculars com de la dinàmica de l’aula. En qualsevol cas es plantegen qüestionssemblants que es refereixen al grau i tipus de simplificació lingüística. Cal respectar estrictament el nivell de l’alumne?, quin nivell d’adaptació és l’òptim per a potenciar el desenvolupament lingüístic del sord?, poden resultar algunes adaptacions restrictives pel desenvolupament lingüístic de l’alumne?

Per a respondre a tot això cal reflexionar com el nen sord profund adquireix el llenguatge isobre els seus models d’aprenentatge intencional.

La educació en règim d’integració contempla, òbviament, la programació individual específica, però té com a punt de partida un concepte més ampli de l’adquisició del llenguatge oral, en el que la immersió en un col·lectiu ha de facilitar la utilització d’una gran varietat de formes lingüístiques.

Els estudis sobre les interaccions del’alumnat sord amb el professor a l’aula ordinària són fonamentalment de tipus descriptiu i no permeten tampoc establir relacions causals entre els estils de magisteri dels professors i el desenvolupament lingüístic de l’alumne sord. Això és degut a diverses raons, tals com que hi ha factors més influents en l’evolució anterior de l’alumne, el moment d’inici de l’educació del llenguatge, lescaracterístiques del medi familiar, etc. i que finalment, a diferència de la institució especial, no sol haver cap continuïtat del professor d’aula d’un curs escolar a un altre.

Aquest treball pretén doncs, conèixer els tipus d’adaptacions que realitza el professor a l’aula en les seves interaccions amb l’alumnat i valorar en quina mesura poden afavorir el desenvolupament comunicatiu i lingüístic de l’alumnatsord.

La hipòtesi general és que de entre totes les adaptacions que es realitzen en funció de les capacitats comunicatives de l’alumne sord, unes són totalment necessàries per què la comunicació es produeixi, com les condicions materials òptimes per a la lectura labial, per exemple, però que en canvi, altres puguin resultar poc adequades o fins i tot restrictives per el desenvolupament de lesseves capacitats lingüístiques.









2. Característiques, condicions i contextos comunicatius en els que es produeixen les interaccions

S’estudien les interaccions interindividuals professor/alumne en les situacions col·lectives de classe. Les interaccions són examinades des del punt de vista de la seva finalitat i de la forma verbal utilitzada. Són 5 dimensions ques’analitzaran.

Es contemplen els contextos des de tres punts de vista:

- Respecte a les condicions necessàries per a la comunicació amb l’alumnat sord profund

- Respecte l’atenció en la situació global de classe o en privat

- Respecte les situacions d’incomprensió per part de l’alumne




1. LES CONDICIONS MATERIALS PER LA COMUNICACIÓ AMB L’ALUMNAT SORD

Parlem de condicionsnecessàries perquè la comunicació sord/oient es produeixi encara que evidentment, no són totalment suficients per el total èxit comunicatiu.

De les primeres orientacions que donen els especialistes cap als professors de l’aula son: Atenció a les condicions necessàries per a la lectura labial, visibilitat dels llavis en posició frontal, i respecte a l’atenció dividida en el temps (característicadel sord profund), no donar dues informacions simultànies en dos camps visuals diferents.

Fins i tot així es donen moltes incomprensions explicitades o no, degut a causes diverses (complexitat del discurs segons la competència de l’alumne, desconeixement del tema, etc)

La previsió que es pot fer, doncs, no és més que el professor respecti aquestes condicions materials necessàries...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Roles Del Professorado Y Alumnado (Bachillerato)
  • INTERACCI N EXPERTO ALUMNO
  • Professor
  • professora
  • professor
  • professor
  • Professor
  • professor

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS