Itàlia Feixista

Páginas: 4 (955 palabras) Publicado: 5 de febrero de 2013
ITÀLIA FEIXISTA (1922-1939): període durant els anys de la postguerra que fou un període de crisi i agitacions socials que sumades a la frustració del resultat del conflicte, van preparar l’ascensiódel feixisme.
1- INTRODUCCIÓ
FEIXISME: Model polític que va tenir la primera expressió a la Itàlia i a l’Alemanya d’entreguerres. Designa una acció violenta i autoritària contra l’expansió delprincipi d’igualtat entre els ciutadans(democràcia i socialisme). Principis
* Nacionalisme exacerbat: eren racistes i eliminaven pobles per a que no s’expandissin territorialment gràcies a unapolítica imperialista i militarista
* Exalçament de l’Estat: tot estava subordinat a l’Estat
* Rebuig del liberalisme i de la democràcia i defensa d’una concepció antiigualitària de la societat enla qual dominen les elits i els escollits.
* Culte al líder (Duce, Führer). El líder concentrava tots els poders en la seva persona.
* S’oposa a la tradició racionalista i materialista, adoptaposicions de desconfiança en la raó i defensa la legitimitat de la violència com a progrés històric.
2- LA CRISI DE LA POSTGUERRA
Durant la 1ªGM Itàlia va pujar molt els salaris i el nivell devida dels treballadors va baixar molt. Quan va acabar el conflicte les organitzacions obreres van intentar recuperar aquestes pèrdues.
Això provocà un moviment vaguístic que va presentar objectiusrevolucionaris. Es van produir milers de vagues, els obres ocuparen moltes fàbriques al nord d’Itàlia. Al camp es va desenvolupar un moviment d’ocupació de terres de grans propietaris. Tots aquestsmoviments van ser reprimits per la bolxevització(temor que Itàlia produís una situació com la que va tenir amb Rússia a la Rev. D’Octubre) i van reclamar solucions més estrictes:
Àmbit polític erainestable i el règim constitucional descansava sobre una coalició de partits liberals contestats pel Partit Socialista i pel Partit Popular.
També hem d’anomenar el nacionalisme exaltat, sorgit perquè la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La ideologia feixista
  • Italia
  • ITALIA
  • Italia
  • Italia
  • Italia
  • italia
  • Italia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS