Jazz (catalan)

Páginas: 5 (1151 palabras) Publicado: 11 de marzo de 2012
EL JAZZ FINS A L’APARICIÓ DEL BE-BOP
Què és el jazz?
El jazz és un dels grans moviments musicals del segle XX i com a tal inclou molts corrents diferents, des de músiques vitals, directes i emocionals fins a corrents més intel·lectuals i avantguardistes. Ha esdevingut un tipus de música rica, variada i universal. El jazz es diferencia en:
1- Accentuació en temps febles i l’ús de síncopes2- La improvisació
3- Sonoritat personal dels intèrprets.
Els inicis
El tràfic d’esclaus africans cap a Amèrica del Nord comença al segle XVII. Quan arriba el segla XIX els negres americans tenen una cultura molt diferent a la dels seus avantpassats. Els orígens del jazz es troben en els cants dels esclaus que treballaven a les plantacions del sud dels Estats Units. Aquests cants podenclassificar-se en aquests tres gèneres:
* Work songs: Els esclaus per fer més portador el treball, s’ajudaven amb cants. El ritme del treball serveix de base i s’acompanyaven amb el so de les eines. Tenia un caràcter, trist melangiós, però rítmic. Molt sovint, un treballador era qui iniciava el cant i els altres el responien.
* Gospel songs: Era el cant religiós. Anaven a l’església perreunir-se i cantar per l’esperança de trobar un nou món després de la mort. Aquest cant comptava amb un solista, i el cor.
* Blues: En aquest cas, l’esclau negra cantava amb resignació la seva situació i el seu destí. Era un cant lent, trist i tens, però amb una mica d’ironia. Les blue notes son les notes 3a, 5a i 7a de l’escala major rebaixades un semitò.
Nova Orleans
Quan en el 1865, elsesclaus són alliberats, aconsegueixen instruments musicals i aprenen a tocar amb una tècnica pròpia, intentant imitar el que fan amb la veu quan canten. Organitzen les seves pròpies bandes i conjunts i es dediquen a tocar en els barris baixos de les ciutats (sobretot a Nova Orleans)
La música del jazz s’entén com una música de ball i d’entreteniment. El ragtime es crea quan en els locals tantsols disposen d’una orquestra o un pianista, el ragtime es una composició escrita iniciada amb el piano. En aquesta època no es coneixia el jazz, sinó el ragtime music.
La Dixieland music, són les imitacions que es feien sobre el ragtime feta per blancs. La primera orquestra de Jazz va ser la Original Dixieland Jaqzz Band, una orguqestra de joves blancs. De les primeres orquestres negres de NovaOrleans no hi ha cap testimoni enregistrat. La primera banda negra va ser New Orleans revival dels anys 40. Característiques de l’estil Nova Orleans:
* De sis a nou músics.
* Secció rítmica: piano, banjo o guitarra, tuba o contrabaix i bateria.
* Secció melòdica: Trompeta, clarinet, trombó
* Improvisació col·lectiva. Les improvisacions més habituals eren: amb la trompeta, amb elclarinet, veu greu improvisant per sota de la melodia, utilitzant normalment glissandos, bateria: ritme molt marcat ornamentat amb redobles els accents rítmics encara es produeixen en els temps forts del compàs.
La ruta del jazz
Quan es tanquen els locals del barri de Nova Orleans, els músics emigrant seguint el riu Missisippí, cap als estats del nord. Al nord, a causa de la primera guerramundial, necessitaven mà d’obra. Els negres, però, són obligats a viure separats dels blancs: el South Side de Chicago i Harmel a Nova York.
Els anys 20: Chicago
A Chicago va ser on es va poder escoltar de debò el veritable estil de Nova Orleans i on van actuar els seus grans representants: King Oliver, Louis Armstrong, Hot Five...
En els anys 20 també era l’època del blues clàssic, amb gransrepresentants com Bessie Smith, Bessie cantava realitats de la misèria, la presó, els amors impossibles... La seva gran veu la classifica com una de les figures més grans del jazz vocal. El jazz era el que més protagonitzava en els locals nocturns durant la Lleu Seca. És en aquesta època quan es comença a anomenar aquest estil de música com a jazz. En aquest temps, també es treuen a la venda discos de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Jazz
  • jazz
  • Jazz
  • El jazz
  • Jazz
  • Jazz
  • jazz
  • Jazz

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS