Jeje

Páginas: 4 (845 palabras) Publicado: 7 de diciembre de 2012
7- Transformacions agràries i expansió industrial en el segle XIX

L'economia d'alguns països d'Europa es va transformar profundament durant el segle XIX. D'una banda, la indústria va desplaçarl'agricultura com a principal activitat econòmica, alhora que la producció i l'intercanvi de béns creixien en unes proporcions fins aleshores desconegudes. I de l'altra, la mecanització i l'ús d'energiava canviar les formes de producció mentre es consolidava la propietat privada. Tot això va transformar radicalment l'estructura econòmica i l'organització de la societat, i va inaugurar l'era delcapitalisme. Espanya va conèixer transformacions importants en la seva economia, però no es va industrialitzar  plenament.

Les transformacions de l'agricultura

La transformació de l'agriculturaespanyola al llarg del segle XIX va ser lenta i insuficient, fet que explica la marginació d'Espanya del procés d'industrialització europeu. L'escàs desenvolupament del sector agrari va estar causat,d'una banda, per la mala qualitat de les terres i, d'altra, pel fet que la reforma agrària liberal va excloure de la propietat de la terra aquells que estaven més interessats en cultivar.

1. Laconsolidació de la propietat privada de la terra

Els governs liberals del segle XIX, especialment els progressistes, van emprendre una reforma agrària liberal, l'objectiu principal era alliberar la terrade les traves que posava l'Antic Règim, és a dir, el desenvolupament de la propietat privada i de l'economia de mercat. Les mesures principals van ser l'abolició del règim senyorial, la desvinculacióde la terra i la desamortització de les terres a mans de l'Església i els ajuntaments. Després de les reformes, la terra va passar a ser una mercaderia que podia ser venuda i comprada lliurement. Amés, aquesta reforma agrària va dissimular els problemes de la Hisenda pública.

2. Els efectes de la reforma agrària

L'abolició senyorial no va significar la pèrdua dels drets de la terra dels...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Jeje
  • Jeje
  • Jeje
  • Jeje
  • Jeje
  • Jeje
  • Jeje
  • jeje

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS