JOAN QUE TURMENTAVA LES BÈSTIES

Páginas: 10 (2421 palabras) Publicado: 20 de junio de 2013
JOAN QUE TURMENTAVA LES BÈSTIES
CONTEXTUALITZACIÓ
Joan que turmentava les bèsties és un conte infantil publicat l’any 1928 en un volum, de Carles Riba, anomenat Els sis Joans.
Carles Riba, nascut a Barcelona l’any 1893, va ser un escriptor i poeta també molt conegut per les seves traduccions de grec, llatí, és considerat un dels autors més destacats del Noucentisme.
Va escriure tres obresper als infants, la primera fou publicada l'any 1917 anomenada Les Aventures d'en Perot Marrasquí. La segona edició apareix en 1924, aquesta obra adapta la història tradicional de les aventures que li ocorren a un nen petit en un món d'adults, troba les arrels des del clàssic Patufet al Nils Holgerson de Selma Lagerlöf. L'ambient on ocorre la història, com en les altres tres, és el de la societatburgesa de Barcelona a principi de segle.
En 1919 publica l'àlbum il·lustrat Guillot Bandoler, inspirant-se en el cicle narratiu medieval francès del segle XII i XIII, un autèntica excepció en el panorama editorial del moment.
En 1917 apareix el primer dels contes que formen Els Sis Joans, Joan Barroer, un any més tard publica Joan Feréstec, el tercer dels contes fou Joan Brut i el quart elque estem analitzant, Joan que turmentava les bèsties. Juntament amb Joan Golafre i Joan Dropo formen l'obra completa dels Sis Joans.
Els títols segueixen una tradició repetida: cada personatge s'anomena Joan i porta com a cognom o sobrenom el vici pel qual es caracteritza i el seu nom titula cada conte.
Els Sis Joans formen part dels llibres que anomenem d'intencionalitat educativa. En totes lesseues obres per a infants, hi ha sempre present una intenció moralitzadora ben explícita, cada un dels Joans té un vici diferent en el qual troba càstig que es mereix, i aconsegueix només el perdó després d'haver assolit el mèrit d'una virtut oposada al seu pecat. Segueix la tradició dels llibres que, anomenats per alguns autors literatura preventiva, donaven instruccions sobre el comportamentdiari dels petits, sobre les pautes de conducta que havien de seguir.
L’època en la qual està situada aquest conte és una època difícil per a Espanya, hi havia enfrontaments entre els republicans i nacionalistes i la Guerra Civil espanyola no tardaria en començar. Carles Riba estava molt compromès amb la república i la independització de Catalunya. A més podem percebre la seva influènciareligiosa dins les seves obres, els problemes sempre es resoles per gràcia de Déu.
En aquest conte apareixen estructures gramaticals que avui en dia no s'utilitzen, com per exemple: “fins hauria's dit que els balcons, a través de la barrera de llur cofurna, aixecaven envers elles un morro entendrit.”
A més a més aquest conte esta adaptat perfectament a l’època que correspon, s'aprecien les costums iideologies d'aquell temps.

ARGUMENT
L’argument d’aquest conte tracta de la història d’un noi, de nom, Joan; que tractava molt malament als animals. Tant era així que aquests van decidir donar-li una lliçó.
Un bon dia, el seu pare va tenir un gran ensurt, es relliscà i en caure va fer-se un esguinç. En Joan s’oferí a anar al poble en busca d’un metge. Va agafar un ruc i va posar-se en camí;El viatge anava bé fins que el trotet del ruc va convertir-se en un galop cada vegada més ràpid. De sobte el ruc s’aturà davant d’un casinyot, empenyé la porta amb el cap i es descarregà a en Joan de sobre.
Un gat va plantar-se-li al davant i en Joan va dirigir-se de forma agressiva contra el ruc, aquest començà a parlar tot tirant-li en cara com havia tractat sempre als animals. La primerareacció d’en Joan va ser la d’intentar sortir del casinyot, però no va poder, així que va optar per suplicar pietat per a ell i el seu pare.
Seguidament apareixerien una sèrie d’animals negant-li ajut tot recordant-li algunes de les seves accions passades.
Finalment, va aparèixer un gripau, la bèstia que en Joan més detestava. El seu primer instint va ser el de esclafar-lo amb el peu, però va...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La bella y la bestia
  • Joana
  • Joana
  • joan
  • Joana
  • Joana
  • Joana
  • joan

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS