Jocs Tradicionals

Páginas: 8 (1977 palabras) Publicado: 14 de enero de 2013
Sara Zamora 13-1-10

ELS JOCS TRADICIONALS

1.-Definició de Joc Tradicional:

Entenem per Jocs Tradicionals tots aquells jocs, distraccions i divertiments, transmesos de generació en generació, que s'han anat reproduint i perpetuant cíclicament i periòdica en el temps, convertint-se en algunscasos en esdeveniments de referència i, en altres, senzillament, en parts amb identitat pròpia dins d'aquesta.

2.- Recull de 6 jocs Catalans:

Jocs amb material
Saltar a Corda: És un dels jocs més antics del que tenim coneixement. El nombre de jugadors és il·limitat, i es recomana jugar en qualsevol lloc a l’aire lliure.
Requereix un material indispensable que és la pròpia corda per saltar.La llargada de la corda dependrà de l’alçada de qui hi hagi de saltar, sempre tenint en compte que ha de ser més llarga que l’alçada de la persona.
Els jocs poden ser de dos tipus:
• Lliures: l’Infant salta com vol, intentant fer el màxim de salts possibles sense parar, provant diferents maneres de col·locar les cordes...
• Amb cançons: consisteix en saltar al ritme d’una cançó i fentalguns moviments específics que la pròpia cançó ens indiqui. Una d’aquestes cançons típiques de saltar a corda és “Si la barqueta es tomba”.
Dos persones agafen la corda pels extrems i a una distància adequada. Els altres fan cua mentre que un, o més d'un, està saltant. Si és amb cançó, en els dos primers versos la corda es balanceja per baix i el que salta la travessa. En el tercer vers s'alça lacorda rodant normal fins el final. Qui saltava ara agafa la corda i entra el següent de la cua.
Cançó: “Si la barqueta es tomba, nena no tinguis por. Alça la corda enlaire i fes un saltiró” (Es conten els salts que fa el jugador) “Un, dos, tres...”.

Les Bitlles Catalanes: Són un esport tradicional català que consisteix a llençar unes boles contra les bitlles, a una certa distància, amb laintenció de fer-les caure.
En una partida, un jugador fa 9 tirades dividides en 3 rondes i 3 tirades. A cada tirada es poden llençar de un a 3 bitllots.
Es planten les bitlles en dues fileres de tres columnes, separades entre elles i per que passi el bitllot entre elles sense tocar-les. La distància de tir serà de 11,5 metres (homes) i 9,5 metres (dona a partir de 15 anys).
L'objectiu principal ésfer "Bitlla", tombar 5 de les sis bitlles. Si hi ha empat es comptarà en número de "Bitlles" de cada jugador i si es segueix igual es farà una altra ronda de 3 tirades.
La puntuació és la següent:
Cap bitlla tombada: 0 punts.
1 bitlla tombada: 1 punt
2 bitlles tombades: 2 punts
3 bitlles tombades: 3 punts
4 bitlles tombades: 4 punts
5 bitlles tombades: 10 punts BITLLA
6 bitlles tombades:6 punts LLENYA

Jocs sense material
Els Disbarats: El nombre de jugadors és il·limitat. Els jugadors seuen a terra fent un rotllana. Un d'ells pregunta a l'orella alguna cosa al jugador de la seva esquerra i aquest li respon també a l'orella. Després respon la pregunta al següent, i així successivament fins que arriba al final del cercle.


Quan tothom ha sentit una pregunta i una respostade companys diferents, les explica dient "Per aquí m'han preguntat..." i "Per aquí m'han contestat..." per riure amb els disbarats que es creen.


El Pare Carbasser: És un joc de rotllana que es pot jugar a tot arreu. El nombre de jugadors és il·limitat i és a partir de sis anys o menys.

Un dels jugadors fa de Pare Carbasser que aquest assigna un número a cadascun.

El Pare Carbassercomença el joc dient:
-El Pare Carbasser quan va venir de França va portar...cinc carbasses!
Immediatament el jugador que té el número 5 respon:
-Què cinc, tres! (o qualsevol altre número).
I així fins que un jugador diu:
-Què dos, el Pare Carbasser!

Llavors el joc torna a començar. Si un dels jugadors no contesta perquè està distret, paga penyora i torna a començar el Pare Carbasser. Si un...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Jocs tradicionals.
  • jocs tradicionals
  • Jocs Tradicionals
  • jocs populars i tradicionals
  • jocs
  • jocs
  • Jocs infantils- jocs de falda
  • juegos tradicionals

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS