JOHN LOCKE

Páginas: 7 (1632 palabras) Publicado: 10 de junio de 2015
JOHN LOCKE
1. CONTEXT
Locke va viure al segle XVII a Anglaterra, durant la Revolució científica que va seguir al Renaixement. A Anglaterra però, va néixer un moviment, anomenat Empirisme anglès, que va ser totalment contrari al Racionalisme estès pel continent
En quant a la Revolució científica, destacar dos grans canvis coneguts com la Revolució copernicana, que va establir al sol com a centrede l’Univers, eliminant així al model geocèntric, i l’aparició del mètode científic, que tindrà una gran importància en el pensament cartesià. Per un lloc el mètode inductiu de Newton i per una altre el mètode hipotètic-deductiu de Galileu.
Per l’altra part, l’Empirisme anglès va ser un moviment on els filòsofs defensaven els sentits i l’experiència com la font única i fiable de coneixement. Erencontraris al concepte de les idees innates que defensava el Racionalisme i prenien la física com al model de ciència (mètode inductiu)

2. TEORIA DEL CONEIXEMENT DE LOCKE. ASSAIG SOBRE L’ETENIMENT HUMÀ
2.1 LA TABULA RASA: CRÍTICA AL RACIONALISME
La obra de Locke comença amb una crítica al moviment racionalista i sobretot al concepte de les idees innates. Per a Locke, la nostra ment està en blancquan nosaltres naixem, és una tabula rasa, perquè encara no hem tingut cap experiència de ningun tipus. Com que el nostre coneixement es basa en els sentits, no es possible tenir idees abans de haver-los posat en ús.
Com a arguments proposa que hi ha conceptes que malgrat sembli que són universalment acceptats, són desconeguts per infants i idiotes (no són innates).

2.2 LES IDEES SIMPLES
Per aLocke, hi ha dos tipus d’idees. Per una banda, les idees simples, i per l’altra les complexes.
Les idees simples són aquelles que són captades pels nostres sentits, hi es divideixen en:

- Idees de sensació: són captades pels cinc sentits i provenen de l’experiència externa.
- Idees de reflexió: provenen de l’experiència interna i que son causades pel jo (la ment) i els seus actes.

2.3 LES QUALITATSDELS COSSOS
Els cossos, posseeixen unes qualitats o poders els quals són els responsables de la generació d’idees sensibles. N’hi ha de tres tipus:

- Qualitats primàries: són aquelles que formen part dels objectes i que per tant ens afecten a tots per igual (són objectives) (Ex: forma, duresa)
- Qualitats secundàries: són aquelles que provenen dels nostres sentits individuals i ens afecten acadascú de diferent manera (són subjectives) (Ex: color, sabor)

2. 4 LES IDEES COMPLEXES
L’altre tipus d’idees són les complexes, que són elaboracions que fa la nostra ment a partir de les idees simples. Són menys segures perquè hi participa la nostra ment i no són captades directament amb els nostres sentits. N’hi ha de tres tipus:
- Relacions: prové de relacionar i organitzar els fets del món(causa-efecte)
- Mode: són el resultat de la comparació d’idees simples (idea de distància)
- Substància: conjunt d’idees simples que la ment relaciona i acaba denominant per un sol nom (verda + dura + àcida + esfèrica = poma). Mai percebem la substància en si, sinó les idees simples que la formen, per tant, podem suposar que la substància existeix, però no estar-ne segurs.
Així, la idea del jo és unconjunt de idees simples que formen la idea de substància. Com que és una elaboració de la nostra ment, no podem assegurar la seva existència.

2. 5 ELS GRAUS DE CERTESA
Per a Locke hi ha tres tipus diferents de coneixement que representen en si mateixos tres graus diferents de certesa:
- Coneixement intuïtiu: coneixement que la ment percep de forma directa i evident i que no necessitenexplicació. És el més fiable.
- Coneixement demostratiu: és aquell basat en la lògica, i que com prové d’enraonaments de la ment, no és tan segur.
- Coneixement sensorial: és aquell que ens permet conèixer el món a partir dels sentits, que capten els objectes. És més que probable, però no segur (només estem segurs de les idees simples que les formen, però no de les substàncies en sí).

2. 6 ELS LÍMITS...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • John locke
  • John Locke
  • John Locke
  • John locke
  • John Locke
  • John locke
  • John locke
  • John Locke

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS