Jolín Historia Otra Vez

Páginas: 23 (5675 palabras) Publicado: 27 de octubre de 2012
Expliqueu els conflictes de Cuba i Filipines, la guerra amb Estats Units, la pèrdua de les colònies i les conseqüències que tingué en el pla econòmic i polític.

Relació política entre Espanya i les colònies, causes del proteccionisme duaner aplicat, legislació, problemes amb les elits econòmiques criolles. (2 punts)
A Cuba, colònia espanyola, l’administració (governants i caps militars)estava composta única i exclusivament per espanyols. Entre la societat cubana es distingien entre criolls, peninsulars, mulats i negres. Els criolls, que eren un petit percentatge de la població, representaven la burgesia cubana. Els peninsulars, que eren espanyols, representaven la gran burgesia (propietaris, comerciants, banquers...). Després venien els mulats i els negres, la classe baixa. Elsnegres solien ser esclaus.
Després de la Pau de Zanjón (1878), els naturals de Cuba esperaven una sèrie de reformes que els atorguessin els mateixos drets de representació política a les corts, la participació en el govern, la llibertat de comerç i l’abolició de l’esclavitud. Això no es va a dur a terme per la pressió exercida pels grans propietaris, negrers, i peninsulars espanyols, els qualsno els interessava.

Per assolir aquesta autonomia, es va crear el Partido Autonomista, majoritàriament integrat per cubans. El Partido Liberal de Sagasta veia amb bons ulls les reformes demanades per aquest partit, però sol va arribar a concretar l’abolició de l’esclavitud al 1888. El 1893 els liberals van proposar a les corts l’aprovació d’un projecte de reforma de l’estatut colonial a l’illa,però, com hem vist abans, la forta pressió dels grups econòmics espanyols amb negocis a Cuba no estaven disposats a que els seus interessos quedessin afectats.

Com que veien que les reformes no arribaven, els desigs d’emancipació i l’independentisme va anar guanyant posicions davant l’autonomisme. L’any 1893, José Martí va fundar el Partido Revolucionario Cubano amb l’objectiu d’assolir laindependència. Aquest partit va tenir reconeixement per part dels Estats Units. La burgesia (criolls) i els mulats es van unir per formar el que coneixem com Mambises, nom polític que rebia aquesta unió per a la independència. José Martí va aconseguir una cosa molt important: el suport dels esclaus.
L’any 1891, el govern espanyol va imposar l’aranzel Cánovas, que era aplicat a tots el productes queno vinguessin de l’illa per tal de protegir el producte nacional, especialment la indústria tèxtil catalana. Això esdevindrà una de les causes de la guerra amb els Estats Units.

Les causes i desenvolupament de les insurreccions cubana i filipina del 1895 i 1896 respectivament. (3 punts)
L’any 1879 s’havia produït un nou intent d’insurrecció que va donar lloc a l’anomenada Guerra Chiquita,guanyada per Espanya. Pocs anys després, el Grito de Baire del 24 de febrer del 1895 va donar inici a un nou aixecament, aquest cop generalitzat. La rebel·lió va començar a l’est de l’illa, però ràpidament es va estendre a la capital. La guerra de la independència es divideix en tres etapes. La primera, comandada per Martínez Campos, buscava la negociació amb els cubans. Un dels factors que vafacilitar la derrota de Martínez Campos va ser la pèrdua del control del camp cubà. Aquest va ser substituït per Weyler, d’origen irlandès, fomentava una forta repressió. El número de tropes es va multiplicar (cosa que fa suposar una forta despesa per al govern de Cànovas) fins arribar als 250’000 soldats. Per evitar que les insurrecciones s’estenguessin al món rural, va organitzar lesconcentracions de camperols. Weyler tractà molt durament els rebels, a molts dels quals va aplicar la pena de mort, i als civils, que van morir per les nefastes condicions dels camps. Les 200’000 morts a aquests camps de concentració va portar a la radicalització. També va desenvolupar les Trochas, fortificacions estàtiques amb les que es pretenien que els cubans no arribessin d’una altra part de l’illa. La...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Economia atras vez de la historia
  • Jolines
  • Jolin
  • Esta es la historia de la primera y ltima vez que me enamor
  • Jolin
  • jolines
  • Historia de un corazon roto y tal vez un par de colmillos
  • historia de un corazon roto y tal vez un par de colmillos

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS