Josep Maria Benet i Joornet

Páginas: 20 (4961 palabras) Publicado: 27 de abril de 2015
Josep Maria Benet i Jornet

Pòrtic
Josep M. Benet i Jornet (Barcelona, 1940) és dramaturg i guionista.

Es dóna a conèixer amb Una vella, coneguda olor, (1964) obra que havia obtingut el premi Josep M. de Sagarra el 1963, i el 1970 publica conjuntament Fantasia per a un auxiliar administratiu i Cançons perdudes. El seu teatre realista continua amb Berenàveu a les fosques (1972) i Quan la ràdioparlava de Franco (1979) i amb Revolta de bruixes (1977) agafa un to simbòlic. A La desaparició de Wendy, el món de la infantesa i el de la postguerra prenen una dimensió mítica. Ha conreat també el teatre infantil Supertot (1975), Helena a l'illa del baró Zodíac (1975) o El somni de Bagdad (1977), entre d'altres. El 1989 estrena Ai, carai! al Teatre Lliure, i Desig, el 1991, al Centre Dramàtic dela Generalitat. Continua amb obre com E.R., estrenada al Teatre Lliure (1994) i duta al cinema per Ventura Pons (Actrius, 1996); Olors, dirigida per Mario Gas (TNC, 2000), Això, a un fill, no se li fa (Teatreneu, 2002), L'habitació del nen (Teatre Lliure, 2003); Salamandra (TNC, 2005); Dones que ballen (2010) i Com dir-ho? (2013), entre d'altres. A més, és guionista dels primers serials produïtsper Televisió de Catalunya (Poble Nou, 1993-94; Rosa, 1995-96; Nissaga de Poder, 1996-98, Laberint d'ombres, 1998-00; i Nissaga, l'herència, 1999; El cor de la ciutat, 2000-2009 i Ventdelplà, 2005-2010).

La seva trajectòria ha estat reconeguda amb nombrosos premis, entre els quals el Premio Nacional de Teatro (1995), la Creu de Sant Jordi (1997), el Premi de la Institució de les Lletres Catalanesde guions audiovisuals (1998), el Premi Max d'Honor (2010) i el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (2013).

És soci de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.

Pàgina elaborada amb el suport de la Institució de les Lletres Catalanes.
Documentació: Servei Ensenyament del Català (SEDEC,1998).
Autors: Montserrat Cerdà, Francesc Gil, Marta Puig i M. Josep Simó.
Coordinació: Maria Areny.Actualització: Nausica Solà.
Fotografies: Arxiu personal de l'autor / © Quim Llenas Cover.

Biografia
Josep M. Benet i Jornet neix el 20 de juny de 1940 en el si d'una família treballadora, instal·lada al barri barceloní de Sant Antoni. Als tres anys i mig, va ingressar al col·legi de Paüles del carrer Hospital, anècdota biogràfica que anys més tard va recollir a La desaparició de Wendy. Als sis, vaentrar als Escolapis de la ronda de Sant Antoni, on va cursar el batxillerat elemental. L'afició pel teatre es va manifestar ben aviat al col·legi amb la seva participació en un parell de funcions teatrals.

Tot i les limitacions econòmiques i familiars, la lectura es converteix, ja des de la seva joventut, en una passió, tal com ell mateix explica:

"A casa hi havia pocs, comptats llibres. Noanàvem al teatre. Tanmateix, així que vaig aprendre a llegir (em va costar, era molt talòs), el llibres se'm van convertir en una passió. Entre demanar que em regalessin una joguina o un llibre (no hi havia mitjans per a les dues coses), preferia un llibre." (Benet i Jornet, J.M.: "Qui sóc i per què escric", dins L'escriptor del mes. Generalitat de Catalunya, 1993)

Llegia novel·les de "duro" encastellà: Alf Manz (lladres i serenos); José Mallorquí (oest); George H. White (ciència-ficció) i Marisa Villardefrancos (sentimental) i alguns clàssics com Juli Verne o Karl May. Però sobretot llegia tebeos, els quals van ser la seva distracció constant, durant anys. Ell mateix, amb un paper qualsevol, se'ls fabricava. En va produir col·leccions senceres, incloent-hi dibuix i text. Aquells tebeos, enquè es conjugaven la imatge i el diàleg, van ser, potser, el primer pas cap al teatre.

Pressionat per la família, va ingressar a l'Escola Industrial per realitzar els estudis de peritatge, però no els va finalitzar. Als divuit anys va decidir no tornar a l'Escola i acabar el batxillerat superior. Després, va anar a la universitat, on va cursar filosofia i lletres. Per a Josep M. Benet i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Josep Maria Benet I Jornet
  • Josep Maria Benet i Jornet
  • JOSEP MARIA BENET I JORNET
  • Josep M Benet I Jornet
  • Josep Maria de Segarra
  • Josep Maria de Sagarra
  • Josep Maria Montaner
  • Josep maria sostres

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS