Líquido cefalorraquideo

Páginas: 5 (1066 palabras) Publicado: 25 de abril de 2010
METROLOGIA I SEMIOLOGIA
Definim la metrologia com la ciència de les mesures. Comporta el estudi i la aplicació de tots els medis propis per realitzar la mesura d’una o més magnituds determinades.
Definim la semiologia c
Taula amb concentracions normals en LCR i sèrum
Dintre del Laboratori d’Urgències podem mesurar diferents paràmetres bioquímics per líquid cefaloraquidi (LCR), trobemnormalment la glucosa i proteïnes, però també es demanen enzims com lactat deshidrogenasa (LDH) i el adenosin-desaminasa (ADA).
GLUCOSA
La glucosa és transportada de manera activa a través de la barrera hematoencefàlica, la concentració de glucosa en LCR es directament proporcional a les plasmàtiques. Els valors normals en un adult és de 40-70 mg/dL i en els nens de 60-80 mg/dL. Laconcentració normal de glucosa en LCR, és 50-60% dels valors de glucosa en sèrum; per això es important realitzar una determinació simultània de sèrum i LCR. El equilibri de la glucosa del LCR amb el sèrum pot trigar varies hores, per tant, excepcionalment podem trobar que la glucosa en LCR sigui major a la sèrica en un període determinat de temps.
Hem de considerar que la glucosa es degrada, per aixòla seva determinació ha de ser immediata posterior a la recol·lecció de la mostra.
Un resultat elevat de glucosa (hiperglucorraquia) no té rellevància diagnòstica i està relacionada amb hiperglucèmia, i sol estar relacionat amb la diabetis, i amb altres estats del pacient que cursen amb elevada glucosa.
Un resultat disminuït de glucosa (hipoglucorraquia), és indicatiu d’un elevat consum deglucosa per part del SNC, teixits, leucòcits, eritròcits, microorganisme, també podem trobar disminuïda la glucosa en situacions de hipoglucèmia perllongada, o en pacients que tinguin una deficiència en el mecanisme de transport actiu. Podem trobar-nos davant d’un resultat fals positiu, en situacions en que no s’hagi processat la mostra en un temps determinat.
La glucorràquia té valor diagnòsticdiferencial en les meningitis d’aspecte clar. Obtenim hipoglucorraquia en meningitis d’etiologia bacteriana i fúngica i una glucorràquia normal en meningitis d’etiologia viral. La disminució de la glucosa en pacients amb meningitis bacteriana és aproximadament d’un 50%.
PROTEÏNA
Les proteïnes normalment passen des de el sèrum fins al LCR a través de la barrera hematoencefàlica. La major partde les proteïnes sèriques es troben també en el LCR, inclòs el fibrinogen i lipoproteïnes, tot i que la proteïna en major concentració és la albúmina. La concentració de proteïnes, varia lleugerament amb l’edat, on en neonats, la concentració de proteïnes en el LCR normal està més elevat (30-140mg/dL) que en adults, però baixa gradualment durant el primer any de vida i és manté amb nivells baixosa la infancia. En adults(15-45mg/dL), la concentració de proteïnes en el LCR s’incrementen amb l’edat.
La valoració del quocient albúmina LCR/sérum (Qalb), permet utilitzar-se per valorar la integritat de la barrera hematoencefàlica.
El increment de la concentració de proteïnes en el LCR pot ser per diferents motius, i per tant em de valorar més paràmetres. Davant una causa no infecciosaamb proteïnes elevades, i un recompte cel·lular incrementat, incloem patologies com hemorràgies subaracnoideas, vasculitis, trombosis, embòlies cerebrals, neoplàsies del SNC, o també pot donar-se el cas d’un resultat falç positiu per una punció traumàtica.
Trobarem les proteïnes elevades, en tots els processos com meningitis, o neuroinfeccions virals, on poden ser normal en la primera setmanaemmascarant el diagnòstic, però que posteriorment es trobaran augmentades.
Davant de processos on tenim les proteïnes elevades, i la cel·lularitat normal en el LCR, és important valorar el Qalb, ja que consisteix en un augment desmesurat de les proteïnes en relació a les cèl·lules. Es propi de situacions on és bloquejat el fluxe de LCR pel conducte espinal, per tumors, processos inflamatoris,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Liquido cefalorraquideo
  • liquido cefalorraquideo
  • Liquido cefalorraquideo
  • Liquido cefalorraquideo
  • Liquido Cefalorraquideo
  • Liquido Cefalorraquideo
  • liquido cefalorraquideo
  • Liquido Cefalorraquideo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS