L_EUROPA_DEL_S

Páginas: 5 (1044 palabras) Publicado: 2 de noviembre de 2015
L’EUROPA DEL SEGLE XVIII

A l’inici del s.XVIII, la major part d’Europa era sota l’Antic Règim. Amb aquest terme definim les societats europees de l’Edat Moderna, que havien superat l’etapa medieval i feudal, però que continuaven mantenint un model de vida basat en l’economia agrària de tipus senyorial, l’absolutisme monàrquic i la societat estamental.
ECONOMIA
AGRICULTURA
Des del punt devista econòmic, l’agricultura era l’activitat més important. Es tractava d’una agricultura de subsistència, i amb un sistema de conreu basat en la rotació triennal amb guaret. Els rendiments eren molt baixos i s’orientaven a l’autoconsum. No hi havia especialització i els intercanvis eren escassos i es feien en mercats locals o regionals.
Les collites marcaven el ritme d’una economia que,periòdicament, es veia colpejada per les anomenades crisis de subsistència: períodes d’escassetat d’aliments i de puges de preus. Aquestes crisis generaven fam i misèria i, sovint, eren l’origen de revoltes populars.
La terra era a mans de la noblesa i el clero, que posseïen grans propietats, transmeses de generació en generació. La majoria de la població eren pagesos, sotmesos a un règim senyorial, quetreballaven les terres dels seus senyors a canvi del pagament d’unes rendes.
MANUFACTURES
El segle XVIII va ser d’una relativa pau internacional i amb l’absència de grans epidèmies es va produir un important creixement demogràfic. L’augment de la població va comportar el creixement de la demanda de tota mena de productes i la possibilitat d’obtenir importants beneficis va estimular laproducció.
Al costat dels artesans organitzats pels gremis, es va estendre pel camp el treball a domicili (sobre tot en feines tèxtils) ,així com l’aparició de manufactures o tallers dedicats a productes de luxe (manufactures reials) o de nous productes (teixits de cotó).
COMERÇ
El comerç es va desenvolupar extraordinàriament i es van crear grans companyies comercials que amb la protecció reial(pensament mercantilista), recorrien el món a la recerca de mercats.
Per la mobilitat dels productes era essencial el transport i, al llarg del segle, les comunicacions van millorar gràcies a la construcció de carreteres i canals. Amb tot i això, va ser el comerç marítim amb els territoris extraeuropeus, el comerç colonial, el que va tenir un creixement més espectacular.
La base del comerç colonial eral’anomenat comerç triangular, que tenia en el tràfic d’esclaus de raça negra uns dels seus elements essencials. Els vaixells portaven manufactures d’Europa a Àfrica. D’ África els esclaus eren traslladats a Amèrica en condicions penoses i venuts allà per treballar de manera infrahumana a les plantacions agrícoles de les illes del Carib, el Brasil i les colònies angleses. Productes tropicals com elsucre, el cafè, el cacau, el tabac o el cotó eren portats d’Amèrica a Europa.


SOCIETAT
Una de les característiques de l’Antic Règim era la desigualtat civil de la seva societat estamental. Era una societat tancada en la qual l’individu pertanyia a un estament, segons el seu naixement, i era pràcticament impossible l’ascens social.
ELS PRIVILEGIATS
La noblesa vivia de les rendes de lesterres i acumulava grans riqueses. Gaudia de concessions honorífiques ( banc reservat a l’església...), econòmiques (exempció de col·laborar en les obres públiques...) i fiscals (no pagaven impostos, però tenien dret a cobrar-los als pagesos).
El clero vivia també de les rendes derivades de l’explotació del seu patrimoni territorial i també del delme. No era un grup homogeni, ja que l’alt clerogaudia dels luxes i privilegis de la noblesa, mentre que el baix clero provenia de l’estament popular i portava una vida modesta.
ELS NO PRIVILEGIATS
L’estament popular constituïa la immensa majoria de la població (entre el 90% i el 95%) i agrupava persones molt diferents sobre tot des del punt de vista econòmic, però tenien en comú no gaudir de privilegis i mantenir l’estat amb els seus...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS